Belgische jeugd klaar voor hun slag om de Ardennen!

10/04/2009 10:00

NOVOTEA BVBA

Houffalize is dit jaar de uitvalsbasis voor de schakende jeugd. Naar goede gewoonte trekt deze tijdens de paasvakantie er op uit om de nationale titels te veroveren. Ook dit jaar, ondanks de economische crisis en de verre locatie is de opkomst opnieuw massaal.

Drie jaar op rij ging het kampioenschap door te Oostende. Het was dus tijd voor verandering. Aan de editie van dit jaar ging ongeveer anderhalf jaar voorbereiding vooraf. Meer dan ooit was het een uitdaging om dezelfde kwaliteit te leveren, en om het toernooi in de beste omstandigheden te laten plaatsvinden.

'In volle organisatie moesten we even slikken bij het uitbreken van de financiële crisis', zegt

toernooidirecteur Peter Van Praet. 'Alles staat of valt met het aantal deelnemers. Voor een verre locatie zoals Houffalize betekent het logement voor een ganse week een extra kost, want traditioneel komen veel Vlaamse spelers op dit kampioenschap af'.

Maar de zorgen bleken ongegrond. De passie voor het schaken bij de jeugd kent blijkbaar geen grenzen en de opkomst is opnieuw massaal. Het schitterend hotel 'Ol Fosse d'Outh' waar het toernooi doorgaat, biedt 'slechts' ruimte voor 300 kamers, maar is te klein gebleken. Veel deelnemers verblijven dan ook in de omstreken van Houffalize.

De interesse in het schaken blijft sterk en neemt verder toe: Zo was er in oktober jongstleden het

schaaksimultaan, gegeven door Garry Kasparov, dat rechtstreeks werd uitgezonden op de sportzender EXQI. Meer dan 18.000 man bezochten tijdens open bedrijvendag de studio's van Alfacam waar een schaaktoernooi voor scholieren doorging; en steeds meer lagere scholen zijn met schaakactiviteiten gestart. Als gevolg van dit succes zal ook het Vlaams schoolschaakkampioenschap volgend jaar moeten op zoek gaan naar een ruimere locatie.

Ook in het buitenland beginnen onze jeugdspelers een reputatie op te bouwen. Stef Soors, die bij de jeugd tot de wereldtop behoort, streed tijdens het wereldkampioenschap in Vietnam voor de titel in de reeks van de -16 jarigen, en eindigde uiteindelijk qua punten op een gedeelde tweede plaats.

Het Belgisch jeugdkampioenschap schaak gaat door van maandag 13 tot en met zondag 19 april in Ol Fosse d'Outh te Houffalize. Toegang is gratis. Wie het toernooi niet ter plaatse kan volgen kan steeds terecht op de website van het toernooi: http://www.juniorchess.be en op de site van de schaakfabriek (http:// schaakfabriek.be).

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel