Ingezonden persbericht


Persbericht

Eerste podiumplaats voor Ekris Motorsport BMW M3 GT4 tijdens Paasraces

Zandvoort, 13 april 2009 - Binnen de Nederlandse racerij geldt het Dutch GT4 Championship als de nieuwe Koningsklasse. Tijdens het Paasweekend vonden op Circuit Park Zandvoort (7.500 bezoekers) de eerste races van deze klasse plaats. Voor Ekris Motorsport betekende dit het debuut van de splinternieuwe BMW M3 GT4. Duncan Huisman (Rotterdam) en Ricardo van der Ende (Poeldijk) vormen dit jaar het ervaren coureursduo dat -verdeeld over het weekend- de snelle coupé bestuurt. Huisman was daarbij met zijn derde plaats in de tweede race het meest succesvol. Na een mindere kwalificatie revancheerde Ricardo van der Ende zich tijdens de eerste race prima, door zijn vijftiende startplaats om te zetten in een achtste eindklassering. In de slotrace viel de Ekris-equipe voortijdig uit nadat een andere rijder de BMW M3 tot tweetal toe hard aan de achterzijde raakte en de uitlaat beschadigde.

De BMW M3 GT4 van Ekris Motorsport werd drie dagen voor de eerste race door Ricardo van der Ende opgehaald bij de Motorsportafdeling van BMW in München. Na een volledige controle door de Intercar-technici op donderdag volgden op vrijdag de eerste circuitkilometers. Die zagen er zeer bemoedigd uit. Op twee-tiende van de snelste deelnemer eindigde de Ekris BMW als tweede. Gedurende de tijdtraining op zaterdag wilde het technisch niet helemaal lukken en dat verklaarde de vijftiende startplaats van Ricardo van der Ende. Teamgenoot Duncan Huisman kwalificeerde zich in de navolgende sessie als derde voor de eerste race op Paasmaandag.

Race 1
De eerste race vond plaats op zaterdagmiddag en Ricardo van der Ende was de coureur van dienst. "Ik ben in mijn racecarrière nog nooit van zo'n slechte positie gestart. Vrijdag ging het allemaal super, maar in de tijdtraining haperde er iets in de auto. Gelukkig had ik een perfecte start en pakte voor de Tarzanbocht al vier man. Een ronde later passeerde ik ook Sebastiaan Bleekemolen en uiteindelijk ben ik als achtste gefinisht. Dus aardig opgehaald tijdens de race", stelde Ricardo van der Ende na afloop van de allereerste race met de Ekris Motorsport BMW.

Een auto die door de Motorsport-afdeling van BMW is ontwikkeld. Nu staat het GT4 kampioenschap, dat inmiddels in meerdere landen wordt verreden, open voor alle merken. Om daarbij gelijkheid in de prestaties te krijgen worden vanuit de organisatie (SRO) diverse maatregelen genomen. Voor de M3 GT4 betekent dat in dit weekend een ballastgewicht van tweemaal 50 kilogram, een motorvermogen dat gereduceerd is van 420 pk naar 390 en meer wagenhoogte. Maar met name die laatste beperking werd na de eerste race aangepast, waardoor de auto voor de beide andere races weer een centimeter lager kwam te liggen.

Race 2
In de tweede race bestuurde Duncan Huisman de Ekris BMW. "Ik stond op derde plaats maar verspeelde die door een prut start. Ik moest duidelijk wennen aan de koppeling en had gewoon teveel wheelspin. Daarmee waren de mannen voor mij gelijk gevlogen en kwamen er ook nog twee man die achter mij stonden voorbij. De race daarna was leuk. Continue was ik aan het strijden met Allard Kalff. Ik kon tot op zijn bumper komen, maar bij het opkomen van het rechte stuk liep hij telkens weer uit. Dan mis je gewoon net wat extra pk's om mee te gaan in die strijd. Op zich deed de auto het prima, in de bochten pak je voordeel, maar op de rechte stukken lopen ze bij je weg. Wij hebben natuurlijk maar weinig getest en wij hebben een dubbele kwalificatie van twee keer veertig minuten gereden om daarin zowel de set-up als de bandenslijtage te bepalen. Maar laten we voor de volgende keer ook hopen op net wat meer vermogen. Toen twee ronden voor het eind bij Allard de aandrijving uitviel kon ik er gelukkig nog net achter vandaan komen en derde worden", aldus Huisman, die daarmee de eerste podiumplaats voor Ekris Motorsport veiligstelde.

Race 3
De derde race, over een afstand van 50 minuten met een pitstop, rijden de coureurs ieder een deel. Duncan Huisman nam de rollende start voor zijn rekening en kwam goed weg. Dat gold niet voor iedereen en daarmee kwam al snel de Safety Car in de baan. Huisman: "Op dat moment had ik de eerste kleun op de achterkant van de auto al te pakken. Maar daar bleef het niet bij want, na de herstart van de race knalde diezelfde rijder nogmaals hard op de achterkant van onze auto. Daardoor raakte uiteindelijk een deel van de dubbele uitlaat los en slingerde onder de auto. Op zich nog geen probleem, maar toen de uitlaat los liet en wegvloog maakte de auto gewoon teveel herrie. Aanvankelijk werd dat nog geaccepteerd en kon ik dus voor de rijderswissel nog naar de pits. Daar stapte Ricardo in en die ging super." Van der Ende: "De grip was goed en er viel goed met die auto te rijden. Ik was snel en haalde de nodige mensen in. In het midden van de bocht kun je winst pakken, die je bij het uitkomen meer snelheid moet geven. Daar zouden we net wat meer vermogen moeten hebben om ook nog wat beter te kunnen aanvallen. Uiteindelijk kreeg ik de 'meatball'-vlag, vanwege de ontbrekende uitlaat en het geluid dat de auto produceerde. Ik was op dat moment in een fel gevecht met Jan Lammers gewikkeld en daarbij kwam het tot een botsing. Ik gaf hem zeker genoeg ruimte, omdat hij ook de curbstone nog als uitwijkruimte had. Hij kwam echter de onderstuurd door de bocht en daardoor raakte hij mij net achter de rechterdeur. Er was geen houden meer aan de auto spinde in het rond en toen de waarschuwingsvlaggen bleven hangen, bleef er niets anders over dan de pits binnenkomen. Jammer, want er had meer ingezeten!"

Zowel de organisatie van het GT4 als het team van Ekris Motorsport hebben nu tot het Pinksterweekend om te kijken naar mogelijke verbeteringen en veranderingen. Daarbij zal mogelijk nog het een en ander aan tests gedaan moeten worden. Daarnaast hoopt Ekris Motorsport op net wat meer vermogen voor de M3 GT4.

Ekris Motorsport wordt dit jaar gesteund door: Ekris, DSP en Anti-Kraak.NL.

Uitslag Dutch GT4 Championship Paasweekend Race 1:
1. Jeroen Bleekemolen (Corvette C6) 14 ronden op 26.22.262; 2. Menno Kuus (Ginetta G50) op 2.679; 3. Bas Schothorst (Porsche 997 GT4) op 2.937; 4. Paul Vahstal (Aston Martin GT4) op 5.518 en 8. Ricardo van der Ende (Ekris BMW M3 GT4) op 10.358.

Race 2:

1.Paul van Splunteren (Porsche 997 GT4); 2. Christiaan Frankenhout (Porsche 997 GT4) op 0.332; 3. Duncan Huisman (Ekris BMW M3 GT4) op 1.655; 4. Quint Engel (Ginetta G50) op 4.023 en 5. Pim van Riet (Aston Martin GT4) op 7.374. Race 3:

1.Christiaan Frankenhout/Phil Bastiaans (Porsche) 24 ronden in 51.13.709; 2. Pim van Riet (Aston Martin) op 2.585; 3. Quint Engel/Menno Kuus (Ginetta) op 2.983; 4. Paul van Splunteren/Bas Schothorst (Porsche) op 6.666 en uitgevallen: Duncan Huisman en Ricardo van der Ende (Ekris BMW).