Minister VWS weigert importverbod tijgermuggen te handhaven


Ondanks wettelijke regeling gaat invoer tijgermuggen nog steeds door

AMSTERDAM, 20090413 -- Ondanks een wettelijke regeling gaat de invoer van gezondheidsbedreigende tijgermuggen via de import van Lucky bamboo nog steeds door. De Minister van VWS weigert om handhavend op te treden tegen de betreffende importeurs.

Na kritische vragen en een motie vanuit de Tweede Kamer, twee mislukte convenanten en krachtige adviezen van het RIVM, heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uiteindelijk in januari 2009 een wettelijke regeling uitgevaardigd om de invoer van tijgermuggen een halt toe te roepen. Tijgermuggen kunnen vele gezondheidsbedreigende ziekten verspreiden, zoals knokkelkoorts en Chikungunya. Ze liften mee met Lucky bamboo-plantjes, die in grote aantallen met containers uit China worden geïmporteerd.
Uit vangstgegevens over de periode medio februari tot medio maart blijkt nu dat twee van de negen importbedrijven van Lucky bamboo nog steeds tijgermuggen invoeren. Hiermee handelen zij in strijd met het wettelijke voorschrift dat geïmporteerde plantjes vrij moeten zijn van tijgermuggen.
Recent vroeg Wilfred Reinhold van www.tijgermug.info aan het ministerie van VWS welke handhavende maatregelen tegen deze bedrijven zijn getroffen. Uit het antwoord blijkt dat het ministerie het betreffende voorschrift niet wil handhaven.
Het ministerie stelt: "Het feit dat er (een beperkt aantal) muggen wordt gevangen in de val op een bedrijf, bewijst niet dat de planten niet vrij zijn van tijgermuggen (een mug kan bijvoorbeeld uit de container zijn gevlogen)."
Deze redenering is onbegrijpelijk en inconsistent, want de aangetroffen tijgermuggen kunnen alleen maar met de Lucky bamboo-plantjes zijn ingevoerd.
Om maar niet te hoeven handhaven geeft het ministerie van VWS nu dus een uitleg aan de regeling die niet spoort met de tekst die onder druk van de Tweede Kamer tot stand is gekomen. Daardoor kunnen nog steeds tijgermuggen worden ingevoerd en blijft het risico bestaan dat deze zeer irritante en riskante mug zich in Nederland gaat vestigen en verspreiden. Reinhold: "de minister speelt nog steeds met vuur."

http://www.tijgermug.info





Ingezonden persbericht