Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brepoels antwoordt Michel: al meer dan genoeg Franstalige excellenties (13/04/09)

Wie dacht dat Louis Michel zich aan de ongeschreven deontologische regel zou houden om tot 19 mei, de dag waarop hij vrijaf krijgt als Europees commissaris om te kandideren voor de Europese verkiezingen, zich te onthouden van elke partijpolitieke uitspraak, is eraan voor de moeite. Blijkbaar is hij zo naarstig op zoek naar een nieuwe job, dat hij nu reeds tabula rasa wil maken van de regering Van Rompuy Un. Hij wil doen uitschijnen dat zijn opvolging in de Commissie een hele stoelendans tot gevolg zal hebben in de federale regering of zelfs ver daarbuiten op internationale posten. Of wat te denken van zijn uitspraak: Als de volgende minister van Buitenlandse Zaken een Vlaming is, dan moet de nieuwe Europese commissaris een Franstalige worden.

Bij de vorming van de regering Van Rompuy Un bleek dat in het totale regeringspakket van evenwichten de opvolging van Louis Michel al geregeld was tussen CD&V en Open Vld. Karel De Gucht zou de voorkeur krijgen en dan zou Open Vld in ruil een ministerpost afstaan aan CD&V. Als De Gucht niet toehapt, mag wellicht een CD&Ver ambities hebben (Leterme?). Brepoels: Het stond in elk geval vast dat het dit keer een Vlaming zou zijn. Na 10 jaar een Franstalige in de Europese Commissie, eerst Busquin (PS) en dan Michel (MR), is dat niet meer dan logisch, zou je denken.

Dat is buiten Michel gerekend. In zijn opsomming van internationale posten is Michel erg selectief. Zo "vergeet" hij zijn eigen zoon Charles Michel te vermelden, die als minister voor Ontwikkelingssamenwerking toch ook een internationale functie bekleedt en nog een andere partijgenoot Olivier Chastel, die als staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken het Belgische voorzitterschap in 2010 moet voorbereiden. Of wegen die beide heren niet zo sterk volgens Louis Michel?

Daarnaast is ook de ambassadeur van België als hoofd van de Permanente Vertegenwoordiging, De Ruyt, een Franstalige evenals, reeds voor een tweede termijn aangeduid als voorzitter van de Europese Investeringsbank, Maystadt.

Brepoels: Blijkbaar is Michel ook helemaal de periode vergeten toen hij zelf minister van Buitenlandse Zaken was (1999-2003) met naast hem Flahaut als minister van Defensie en op hetzelfde ogenblik Busquin als Europees Commissaris, toch allemaal Franstaligen? Over welke taalevenwichten heeft Michel het eigenlijk? Misschien die van de regering Van Rompuy Un, waar er meer Franstalige ministers zijn dan Vlaamse, nooit eerder vertoond in de Belgische geschiedenis!

In plaats van dergelijke politieke spelletjes op te voeren zou Michel beter zijn kiezers eerlijk informeren: gaat hij op 14 juli zijn mandaat opnemen in het Europees parlement of niet? Gaat Chastel, die op de derde plaats staat, zijn mandaat opnemen als hij verkozen is of niet? Of gaat Michel misschien voor enkele maanden terug naar de Commissie, om nadien over te stappen naar de federale regering? Blijkbaar is hij deze laatste piste alvast goed aan het voorbereiden. Wat er ook gebeurt, één persoon zal in elk geval erg tevreden zijn: Gerard Deprez, die na 25 jaar Europees Parlement als eerste opvolger nu de speelbal is geworden van Louis Michel.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be