Persbericht t.a.v. de (auto)sportredactie

Rhesus racing debuteert met podiumplek in Dutch GT4

Zandvoort, 13 april 2009. Rhesus racing kijkt met een goed gevoel terug op de eerste races van Dutch GT4, de nieuwe Nederlandse autosport-topklasse. Pim van Riet stelde met zijn Rhesus racing Aston Martin Vantage GT4 een prachtige tweede plek veilig. Paul Vahstal greep met een vierde plek net naast het podium. Ook hij bestuurt een Aston Martin.

De Paasraces op Circuit Park Zandvoort betekenden voor Rhesus racing de start van een nieuw avontuur genaamd Dutch GT4. Het team neemt met twee Aston Martins Vantage, bemand door de toppers Paul Vahstal en Pim van Riet, deel aan de nieuwe topklasse.

In de derde race, van 50 minuten lang inclusief verplichte pitstop, klom Pim van Riet op van de negende startplek naar de tweede podiumplaats. "In de beginfase reed ik minder snel dan ik eigenlijk kon. Ik spaarde mijn banden voor het tweede deel van de race", vertelde de snelle routinier zijn tactiek. "Ik kon het tempo in de kopgroep makkelijk volgen. Toen de koplopers de pits inreden, had ik vrij baan en reed ik enkele snelle ronden. Dat betaalde zich uit toen ik de pits opzocht. Na mijn stop had ik een paar plaatsen goedgemaakt. In het vervolg van de race schoof ik verder naar voren op. Ik ben heel trots op dit resultaat."

Paul Vahstal eindigde in de eerste race bijna op het podium in het competitieve, 22 sportauto's tellende veld. "Ik startte vanaf de zesde plaats, waarbij ik werd opgehouden door een auto vóór mij die slecht wegkwam. Dat kostte mij uiteindelijk een plek. In de slotfase kon ik eerst mijn teamgenoot Pim passeren en vervolgens ook nog Mikko Heino en zijn Aston Martin achter mij laten." De vierde plek was uiteindelijk zijn deel. "Bovendien reed ik de snelste raceronde van het hele veld", stelde hij tevreden vast. "Ik vind het jammer dat de race niet nog wat langer duurde. Dan was ik mogelijk op het podium geëindigd."
Van Riet viel helaas een ronde voor de finish uit.

In de tweede race klom Pim van Riet van de negende startplek naar de vijfde plaats. "Ik had een slechte start. De auto voor mij kwam slecht weg, daardoor moest ik het gaspedaal loslaten. Het resultaat was dat ik een paar plekken terugviel." Gedurende de race wist Van Riet zich naar voren te vechten, met een mooie vijfde plaats als resultaat.
Paul Vahstal liet zijn motor afslaan bij de start, waarna het startveld hem passeerde. Na een mooie inhaalrace kwam hij toch nog als tiende over de finish.

Teameigenaar André Kool keek tevreden terug. "Voor ons is racen met GT's iets nieuws. Met ons nieuwe team nemen we het op tegen teams met veel meer ervaring. Onze ambitie was aanvankelijk om dit seizoen één of twee keer op het podium te eindigen. Die podiumplek hebben we nu al in handen. Dit smaakt naar meer."

Rhesus-coureur Addie van de Ven kon de hooggespannen verwachtingen in de Dunlop Sportmaxx Clio Cup niet waarmaken. Hij moest genoegen nemen met een vijfde (race een) en achtste (race twee) positie. "In de eerste race kreeg ik een paar keer een tik. Daarnaast schrok ik van de harde klapper die mijn goede vriend Marcel Duits had gemaakt. Mentaal ging het niet goed."

In de tweede race zag Addie geen kans om zijn achtste startpositie te verbeteren. "Ik reed in een groepje waarin ik de snellere rijder was, maar ik zag geen kans om mijn voorliggers te passeren."
Addie zag ook de zonnige kant van zijn raceweekeinde in. "In ieder geval heb ik een paar punten behaald en ben ik het weekeinde schadevrij doorgekomen."

Alexander Keijzers maakte zijn debuut in de Dunlop Sportmaxx Clio Cup. Hij maakte de overstap vanuit de Formido Swift Cup, waarin hij vorig jaar onder de vlag van het Rhesus team reed.
In de eerste race klom hij op van de vijftiende startplek naar de dertiende plaats. "Het was een superrace", vond hij. "Het was alleen jammer dat ik een aanrijding had met Dennis de Borst, die daardoor uitviel."
In de tweede race schoof hij door naar de twaalfde positie. "Ik reed vlak achter Hans Bos, die als derde eindigde in de Olympia Cup. Dat is het klassement voor rijders met relatief weinig ervaring. Ik heb zelfs even naast Hans gereden, maar ik zag geen kans om hem te passeren. Ik wilde geen grote risico's nemen. Ik liep helaas net het podium mis. Het was desondanks een supergeslaagd weekeinde, waarin ik veel heb geleerd."

Uitslagen Paasraces, Circuit Park Zandvoort

Dutch GT4:

Race 1: 1. Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, 14 ronden in 26:22.262; 2. Menno Kuus, Ginetta G50, op 2.679 sec.; 3. Bas Schothorst, Porsche 997 GT4, op 2.937; 4. Paul Vahstal, Aston Martin Vantage GT4, op 5.518; 19. Pim van Riet, Aston Martin Vantage GT4, op 1 ronde.
Race 2: 1. Paul van Splunteren, Porsche 997 GT4, 14 ronden; 2. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, op 0.332 sec.; 3. Duncan Huisman, BMW M3 GT4, op 1.655; 5. Pim van Riet, op 7.374; 10. Paul Vahstal, op 17.787.
Race 3: 1. Christiaan Frankenhout / Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, 24 ronden in 51:13.709; 2. Pim van Riet, op 2.585 sec.; 3. Quint Engel / Menno Kuus, op 2.983; 12. Paul Vahstal, op 49.346.

Stand na drie races: 1. Frankenhout 26; 7. Pim van Riet; 12. Paul Vahstal 5.

Clio Cup:
Race 1: Ronald Morien, 19 ronden in 46:12.642; 2. Sheila Verschuur, op 0.234 sec.; 3. Sandra van der Sloot, op 0,419; 5. Addie van de Ven, op 1.028; 13. Alexander Keijzers, op 1:24.719.
Race 2: 1. Robert van den Berg, 12 ronden in 23:50.159; 2. Sandra van der Sloot, op 0.198 sec; 3. Sheila Verschuur, op 5.579; 8. Addie van de Ven, op 18.922; 12. Alexander Keijzers, op 23.236.

Stand na twee races: 1. Sandra van der Sloot 33; 6. Addie van de Ven 19; 12. Alexander Keijzers 7. Olympia Cup: 1. René Steenmetz 20; 4. Alexander Keijzers 7.

---
Voor de redactie:
Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Andre Kool, tel. 0653 125 631 of email akool@rhesus.nl

---- --