Persbericht

Zege voor Team Bilderberg Porsche Eindhoven in Dutch GT4

Zandvoort, 13 april 2009. Team Bilderberg Porsche Eindhoven kijkt terug op een succesvol eerste optreden in Dutch GT4, de gloednieuwe nationale topklasse. Paul van Splunteren won tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort de tweede race met zijn Porsche 997 GT4, zijn teamgenoot Bas Schothorst eindigde in de eerste wedstrijd als derde.

De Paasraces op Circuit Park Zandvoort waren het decor van de eerste races van Dutch GT4, de nieuwe nationale topklasse. Team Bilderberg Porsche Eindhoven mengt zich met voormalig Nederlands kampioen Paul van Splunteren en regerend autosportkampioen Bas Schothorst in de competitieve strijd. Het team neemt deel met een Porsche 997 GT4.

Bas en Paul deelden op zaterdag al meteen enkele gevoelige tikken uit door in de beide kwalificatietrainingen de snelste rondetijden te rijden. Dat betekende dat zij in alle drie de races vanaf poleposition van start gingen.

Paul van Splunteren lag in de tweede race van start tot finish op kop. In het eerste deel van de race had hij een voorsprong van circa twee seconden op zijn achtervolgers, in het tweede deel zag Porsche-coureur Christiaan Frankenhout kans om de aansluiting te vinden. Routinier Paul liet zich echter niet tot een foutje verleiden, zijn zege kwam geen moment in gevaar. "Ik had een wereldstart", vond de racende Porsche-dealer. "Daardoor kon ik meteen een kleine voorsprong nemen. Ik heb mijn banden vervolgens voorzichtig behandeld. Dat heeft zich uitbetaald."

Van Splunteren is met zijn bedrijf GT3.nl de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de Porsche 997 GT3 tot GT4-racebolide. "Daarom is dit voor mij een extra bijzondere overwinning. We hebben hard aan de auto gewerkt. Dit is een leuke kers op de taart."

Bij de start van de eerste race viel Schothorst een plek terug naar de tweede plaats. Halverwege de race kreeg hij een tik van de aanvallende Jeroen Bleekemolen. Bas: "Hij raakte mij op mijn achterwiel. Vanaf dat moment liep de wegligging van de auto snel terug. Vooral de laatste ronden had ik het zwaar." Bas leek desondanks op weg naar de tweede plaats in het 22 sportauto's tellende veld. Helaas kon hij de aandringende Menno Kuus in de laatste meters niet meer achter zich houden.

Schothorst toonde zich toch tevreden."Het was een moeilijke race, vooral de tweede helft. Het is mooi dat ik desondanks op het podium ben geëindigd."

In de derde race, een wedstrijd over 50 minuten inclusief rijderswissel, moest het duo genoegen nemen met de vierde plaats. "Ik heb in de beginfase misschien iets te conservatief gereden om de auto te sparen", analyseerde Van Splunteren zijn race. "Daarnaast verloren we te veel tijd tijdens de pitstop annex rijderswissel. We moeten nog uitzoeken wat er niet goed ging. Maar alles bij elkaar kunnen we terugkijken op een succesvol raceweekeinde."

De Porsche 997 GT4 is speciaal voor Dutch GT4 en de European GT4 Cup ontwikkeld door GT3.nl, de autosportafdeling van Porsche Centrum Eindhoven. Geïnteresseerde coureurs en teams kunnen bij GT3.nl een complete, door Porsche AG erkende conversiekit voor een Porsche 997 GT3 aanschaffen. GT3.nl kan ook assisteren bij de opbouw van een 'ready to race' Porsche 997 GT4 en bij de aanschaf van een geschikte, gebruikte Porsche 997 GT3.

Uitslag race 1: 1. Jeroen Bleekemolen, Corvette C6, 14 ronden in 26:22.262; 2. Menno Kuus, Ginetta G50, op 2.679 sec; 3. Bas Schothorst, Porsche 997 GT4, op 2.937 sec.

Uitslag race 2: 1. Paul van Splunteren, Porsche 997 GT4, 14 ronden; 2. Christiaan Frankenhout, Porsche 997 GT4, op 0.332 sec. ; 3. Duncan Huisman, BMW M3 GT4, op 1.665.

Uitslag race 3: 1. Christiaan Frankenhout / Phil Bastiaans, Porsche 997 GT4, 24 ronden in 51:13.709;

2. Pim van Riet, Aston Martin Vantage GT4, op 2.585 sec.; 3. Quint Engel / Menno Kuus, Ginetta G50, op 2.983; 4. Paul van Splunteren / Bas Schothorst, op 6.666.

Tussenstand na drie races: 1. Christiaan Frankenhout 26; 2. Paul van Splunteren 25; 3. Menno Kuus 22; 5. Bas Schothorst 17.

---