Gemeente Laarbeek


Aanpassen van park, paden en oevers

Laarbeek investeert in Groene Long

BEEK EN DONK - Midden in Beek en Donk ligt de Groene Long, een uniek park dat op niet veel plaatsen in Nederland voorkomt. De Groene Long wordt momenteel te weinig gebruikt en de ecologische kwaliteiten komen te weinig uit de verf. In plaats van een gebied met een sociale functie waar mensen samenkomen is de Groene Long nu een gebied dat te weinig uitnodigt om gebruikt te worden. Het park is in zichzelf gekeerd in plaats van naar buiten gericht. Er is nu een herinrichtingsplan gemaakt dat daar verandering in moet brengen.

Zichtlijnen en openheid
Begin 2008 zijn al baggerwerkzaamheden uitgevoerd in de vijvers rond de IJsweg. Ook zijn toen al enkele ecologische oevers aangelegd. Nu is ook een herinrichtingsplan gemaakt voor het parkgebied in de omgeving van het gemeentehuis. Een belangrijk uitgangspunt voor het plan zijn enkele zichtlijnen die voor overzicht zorgen en waarmee het park uitnodigt om gebruikt te worden. Deze zichtlijnen moeten open blijven. De belangrijkste zichtlijn loopt vanaf de Koppelstraat richting de fontein van de grote vijver. Deze zichtlijn wordt gedeeltelijk geblokkeerd door de skateramp die dan ook iets gedraaid gaat worden. Een andere belangrijke zichtlijn loopt vanaf de Burgemeester Van der Weidenlaan richting de kiosk in de Muziektuin.

Beplantingen mogen de zichtlijnen niet blokkeren. Er is daarom al beplanting verwijderd en er wordt binnenkort nieuwe beplanting aangebracht die goed aansluit op het parkkarakter van de Groene Long. De randen van bestaande bossages worden aangevuld met beplantingen met een hogere sierwaarde. Door de toepassing van vaste planten, bloemenmengsels en bloembollen wordt de belevingswaarde van het park verder verhoogd. Ook is rekening gehouden met de ecologische waarde van de nieuwe beplanting voor bijvoorbeeld bijen, vlinders en vogels.

De oevers van de grote vijver bij de Reigerlaan worden aangepast. Op sommige plaatsen komt nieuwe beschoeiing, maar op andere verdwijnt de beschoeiing juist. Daar zal de oever flauw aangelegd worden en komen er inhammen waartussen riet zal gaan groeien. Naast de hogere ecologische waarden heeft deze oever tevens een zuiverende werking op het water in de vijver.

Begaanbare paden
Tenslotte worden de bestaande paden verbeterd en worden nieuwe paden aangelegd. Er is een nieuwe padenstructuur ontworpen die beter aansluit op de omliggende buurten en met logischer looproutes. In het hele park krijgen de paden een zelfde toplaag. Hiervoor wordt Grauwacke gebruikt. Dit materiaal vormt een harde constructie waarover gemakkelijk met een rollator, rolstoel of fiets gereden kan worden. Het voetpad langs de Koppelstraat aan de kant van het gemeentehuis komt los te liggen van de Koppelstraat. In de tussenberm die dan ontstaat worden eiken geplant zodat de laanstructuur van de Koppelstraat voortaan ook ter hoogte van de Groene Long helemaal doorloopt.

Planning
Het grootste deel van de werkzaamheden is gepland in de maanden april tot en met juni. In het najaar zullen nog diverse plantwerkzaamheden worden uitgevoerd. Het is niet te voorkomen dat hier en daar wat overlast ontstaat. Het zal niet altijd mogelijk zijn om door het park te wandelen en zitbanken worden tijdelijk verwijderd. Wij vragen uw begrip hiervoor. Binnen enkele maanden krijgt Beek en Donk er een prachtig opgeknapt park voor terug.

Klik hier om door te gaan naar Gemeentenieuws