Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2594 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95

Contactpersoon
---
T -

Ons kenmerk VenW/DGMo-2009/3305

Uw kenmerk Datum 20 april 2009 -

Onderwerp Kamervragen Bijlage(n)
---

Geachte voorzitter,

Hierbij beantwoord ik de vragen gesteld door de leden Vietsch en Koopmans over de toegankelijkheid van station Nieuwland bij het Vlietlandziekenhuis voor gehandicapten ingezonden op 26 maart 2009.


1. Bent u ervan op de hoogte dat het station Nieuwland bij het Vlietlandziekenhuis te Schiedam niet of nauwelijks toegankelijk is voor gehandicapten en niet beschikt over het verplichte vignet waaruit blijkt dat het station inderdaad toegankelijk is voor gehandicapten?


1. Ja, hiervan ben ik op de hoogte. Met betrekking tot het vignet neem ik aan dat u doelt op het Internationaal Toegankelijkheidssymbool (ITS) dat onder verantwoordelijkheid van de CG-raad verstrekt wordt. Dit vignet is niet wettelijk verplicht. Het station Nieuwland zal na de aanpassingen die gedaan worden om de toegankelijkheid te verbeteren overigens wel voldoen aan het ITS-vignet.


2. Op welke wijze gaat u ervoor zorgen dat mindervalide patiënten en gehandicapten zich gemakkelijk vanuit de trein naar het ziekenhuis kunnen begeven en vice versa?


2. Ik betreur het dat juist dit station naast een ziekenhuis voor mindervalide mensen slecht toegankelijk is.
Het station Schiedam Nieuwland maakt echter wel onderdeel uit van het Implementatieplan Toegankelijkheid en zal dus volledig toegankelijk worden. Door de versnelling van het Implementatieplan zijn de aanpassingen in de planning naar voren gehaald van 2015 naar 2011. ProRail, de gemeente Schiedam en de stadsregio Rotterdam voeren binnen dat kader met elkaar overleg over de specifieke aanpassingen teneinde tot een passende oplossing te komen waarmee mindervalide patiënten en gehandicapten zich gemakkelijk van en naar de trein kunnen begeven.

Momenteel verleent NS geen assistentie op station Nieuwland. In artikel 10 en bijlage D van de Vervoerconcessie van het hoofdrailnet staan de voorwaarden voor assistentieverlening en zijn de stations opgenomen waar assistentie wordt verleend. Station Nieuwland valt hier niet onder. Op dit moment kunnen reizigers a
agina 1 van 2
---





op Schiedam Centrum wel gebruik maken van assistentieverlening. Ik zal, Datum gegeven de situatie, het verlenen van assistentie tot 2011 op station Nieuwland

onder de aandacht laten brengen van de NS. Ons kenmerk VenW/DGMo-2009/3305 Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

Pagina 2 van 2