Groen!

Groen! vraagt volwaardige financiering van iedere kleuter

door Mieke Vogels (Vlaamse fractie) op 20 april 2009 in "Onderwijs"

Vroege succeservaringen is van essentieel belang voor de verdere schoolloopbaan van een kindâ zegt Elisabeth Meuleman, tweede op lijst Oost-Vlaanderen: âMaar dan moeten we onderwijs kunnen aanbieden dat echt op peuter- en kleutermaat is geschoeid : kleine klassen, intieme maaltijdmomenten, rust- en snoezelruimtes, en ook taalondersteuning, zorg, aandacht voor andere gewoontes en culturen en een ijzersterk pedagogisch project. En daarvoor zijn kleinere klassen en meer begeleiders en kleuterjuffen en meesters een absolute noodzaak. Dat kan door een volwaardige financiering van iedere kleuter.â

Opnieuw kwamen deze ochtend veel van de kleinste peutertjes in overvolle klasjes van soms zelfs 30 kleutertjes of meer, terecht. Ondanks een hoger budget voor extra uren blijft het probleem van de overbevolkte kleuterklassen bestaan. Opnieuw, met bewonderenswaardige vastberadenheid, kaart de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen vandaag het probleem aan. Nog steeds is hiervoor geen structurele oplossing.

`Veel van onze leerkrachten doen er alles aan om een tegengewicht te vormen tegen een te hectische maatschappij, om rustpunten te creëren, om kinderen van kleins af aan en van in de kleuterklas een broodnodige structuur te bieden' zegt Groen! voorzitster Mieke Vogels. `Maar daar hebben ze, zeker in het kleuteronderwijs, absoluut onvoldoende middelen voor. Hoe is het nu mogelijk om rust te creëren en aandacht te geven aan elk nieuw peutertje in een klas van zelfs maar 20 peutertjes en kleutertjes?' vraagt Vogels zich af.

Groen! wil een volwaardige financiering van elke kleuter. Nu gaat men er in de berekeningstabellen van de lestijden van uit dat minder dan 90% van de kleuters voltijds aanwezig is. Voor de berekening van werkingsmiddelen gaat men zelfs uit van een aanwezigheid van minder dan 70%. Groen! vraagt in eerste instantie een aanpassing van de percentages in de telsystemen tot minstens 95%. Op termijn moet Vlaanderen streven naar een maximum van 15 leerlingen per klas in het basisonderwijs.

Investeren in onderwijs is voor Groen! een investering in de toekomst van onze kinderen, van onze maatschappij. Onderwijs is voor Groen! wellicht de allerbelangrijkste sleutel om te bouwen aan een maatschappij waar levenskwaliteit, welzijn en comfort voor iedereen voorop staan. Kleine kleuterklassen op een structurele wijze garanderen zijn een essentiële eerste stap in het groene traject naar een onthaaste basisschool.

Contact: Elisabeth Meuleman -
Deel Deel
Mieke Vogels