Universiteit van Amsterdam

De Westelijke Sahara en het recht op zelfbeschikking Debat Internationaal recht

maandag 20 april, 19.00 uur
In 1975 heeft het Internationaal Gerechtshof, op verzoek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een advies uitgebracht over de status van de Westelijke Sahara. Hierin stelde het Hof dat de feiten 'geen bewijs leverden voor een band van territoriale soevereiniteit tussen de Westelijke Sahara en het Koninkrijk Marokko'. In het advies sprak het Hof tevens zijn goedkeuring uit over een resolutie van de Verenigde Naties die toezag op de dekolonisatie van de Westelijke Sahara en het recht op zelfbeschikking middels vrije en onafhankelijke uiting van de wil van de bevolking in de Westelijke Sahara. Marokko is de Westelijke Sahara onmiddellijk na de uitspraak van het Hof binnengevallen. Nu, 34 jaar na dato, duurt de bezetting nog steeds voort. In het debat over de Westelijke Sahara, georganiseerd door de Volkenrechtskring op de rechtenfaculteit van de UvA, spreken de panelleden onder meer over een mogelijke oplossing van de kwestie.

Deelnemers aan het debat
Christine Chinkin is hoogleraar Internationaal Recht aan de London School of Economics and Political Science (LSE) en heeft een grote staat van dienst als het gaat om vrouwenrechten in de internationale rechtsorde. Prof. Abdelhamid El Ouali is hoogleraar Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Casablanca. In zijn boek, Saharan Conflict: Towards Territorial Autonomy as a Right to Democratic Self-Determination, onderschrijft hij de stelling van Marokko dat de Westelijke Sahara deel uitmaakt van het Koninkrijk Marokko. Pedro Pinto Leite is Secretaris-Generaal van het International Platform of Jurists for East Timor (IPJET). Hij houdt zich in het kader van zijn werkzaamheden voor IPJET voornamelijk bezig met de Westelijke Sahara. Ook was hij, samen met Karin Arts, redacteur van het boek International Law and the Question of Western Sahara.

Catherine Brölmann, universitair hoofddocent Internationaal recht aan de UvA, leidt het debat. Zij is research fellow bij de Amsterdam Center for International Law en coördinator van de onderzoeksmaster International Rule of Law. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Volkenrechtskring, Amsterdam Student Association of International Law via vrkring-fdr@uva.nl.
Locatie: Oudemanshuispoort 4, collegezaal D109, Amsterdam.




Universiteit van Amsterdam