Gemeente Asten in de gemeente Asten

Erfbeplantingen en poelen in de gemeente Asten

Bedrijven en particulieren in het buitengebied kunnen deelnemen aan het project Natuurloket van PION. Peelgemeenten, provincie en Pion stellen subsidie beschikbaar.

Bedrijven en particulieren in het buitengebied kunnen deelnemen aan het project Natuurloket van PION. Peelgemeenten, provincie en Pion stellen subsidie beschikbaar.

Sinds enige tijd heeft Pion (platteland in ontwikkeling), gelieerd aan de ZLTO, een natuurloket waar agrariers en burgers onder meer terecht kunnen voor advies op het gebied van erfbeplantingen en de aanleg van poelen. Voor de uitvoering van dit project 'Natuurloket' is subsidie beschikbaar gesteld door gemeenten in het reconstructieplan De Peel, ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie), de provincie en Pion zelf.

Erfbeplantingen

Naast de bomen langs de wegen van de gemeente, bepalen ook de beplantingen op particulier terrein voor een groot deel het karakter van het landschap in en rond Asten. De gemeente Asten heeft in het verleden heel wat erf- en/of landschappelijke beplantingen succesvol gerealiseerd.

Het natuurloket heeft de coordinatie hiervan nu overgenomen. Belangstellenden wordt de kans gegeven om in het kader van dit project het erf verder te verfraaien door het aanbrengen van een erfbeplanting en eventueel een paddenpoel. Esther de Roos is projectleider van het Natuurloket. Na een eerste vrijblijvende afspraak wordt in overleg een beplantingsplan gemaakt en geadviseerd bij het verkrijgen van subsidie bij het Brabants Landschap.

Eventuele grondwerkzaamheden en het aanplanten van het geleverde plantmateriaal kunt u zelf verzorgen. Of in samenwerking met een externe partij. Men is soms verbaasd over de mogelijkheden; een rij knotbomen langs de sloot, schaduw verlenende bomen voor het vee in de weide, een hoogstamfruitboomgaard, beukenhagen of leibomen. Onder voorwaarden is dit alles met een kleine bijbetaling te realiseren, aldus De Roos.

Waarom zou u erfbeplanting aanleggen?


* In plaats van een schutting, gaas of prikkeldraad kunt u met beplanting het erf ruimtelijk in delen. Hierdoor verfraait het erf en ontstaat er een prettige woon- en werkomgeving die beschutting geeft en privacy schept.

* Beplanting kan de gebouwen tegen de wind beschermen en zorgen voor schaduw waardoor u het klimaat kan beinvloeden.
* Mooie gebouwen komen door een goede erfbeplanting beter tot hun recht.

* Minder mooie gebouwen kunnen worden gecamoufleerd.
* Door een juiste beplantingskeuze wordt het erf beter ingepast in het karakter van de streek. De beplanting accentueert de plek van het gebouw of de boerderij en vergroot de herkenbaarheid van het erf in het landschap.

* Een erfbeplanting is ecologisch waardevol voor allerlei soorten vogels, vlinders en andere kleine dieren.

Niet alleen agrarische bedrijven bepalen hoe het gebied eruitziet. Ook particuliere woningen met hun schuurtjes en tuinen hebben invloed op de uitstraling van het gebied. Daarom kunnen alle bewoners van het buitengebied deelnemen aan een erfbeplanting, dus ook particulieren.

Enkele belangrijke voorwaarden voor deelname zijn:


* Er geldt een minimale aanplant van 200 stuks bosplantsoen of 10 laanbomen. Indien u aan deze eis voldoet, kunt u ook kiezen voor een aanvulling met fruit- of leibomen. Maar u kunt ook een bestaande erfbeplanting aanvullen.

* U mag uitsluitend beplanting toepassen die landschappelijk waardevol is.


* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mevr. E. de Roos, projectleider PION tel: 06-42410570 of per email ederoos@pion-depeel.nl of kijk op www.pion-depeel.nl.