Gemeente Laren


Aanpak verkeersknelpunten dorpskern Laren

De gemeente Laren ervaart verkeersknelpunten in de dorpskern. Om deze knelpunten voor de komende jaren op te lossen, heeft de gemeente een verkeersstructuurplan opgesteld.

Laren ligt in de oksel van de A1 en de A27. Deze ligging neemt een grote verkeersdrukte voor het hele dorp met zich mee. In het centrum van Laren komen meerdere verbindingen op de Brink bij elkaar, hetgeen zorgt voor een grote verkeersdruk. Om de kwaliteit van het karakteristieke dorpshart te versterken, streeft de gemeente ernaar het sfeervolle centrum te ontwikkelen tot een verkeersluw verblijfsgebied met een sterke focus op langzaam verkeer (fietsers en voetgangers). Een plek waar het goed en verkeersveilig toeven is, met ruimte voor winkelen en andere vormen van ontspanning, zoals cultuur en horeca.

Voortraject

Om een invulling te geven aan de gewenste verkeersstructuur heeft de gemeente Laren het verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng BV opdracht verleend voor het uitwerken van een verkeersstructuur- en centrumplan. Voor het centrumplan zijn de mogelijkheden voor een reconstructie van het gebied rond de Brink onderzocht en is er een schetsplan ontwikkeld. Er is een klankbordgroep samengesteld met daarin vertegenwoordigers van de hulpdiensten, Vereniging Larense Ondernemersbelangen, buurtpreventieverenigingen, Veilig Verkeer Nederland, de parochiegemeenschap, Kamer van Koophandel en de fietsersbond. Met deze groep zijn de knelpunten geïnventariseerd en ze hebben reacties gegeven op de voorlopige plannen.

Het conceptplan

Voor het Centrumplan is inmiddels een concept gepresenteerd op een inloopavond 28 april jl.

Meer achtergrondinformatie over het Centrumplan en de hoofdlijnen van het Verkeersstructuurplan zijn hieronder te downloaden.

Mogelijkheden om de plannen in te zien

Graag wil de gemeente uw mening horen over het plan en nodigt belangstellenden uit te reageren. Dit kan op de volgende manieren:


1. Internet

De plannen worden gepresenteerd op het internet. De plannen liggen ook ter inzage in het gemeentehuis van Laren (Eemnesserweg 19, Laren) tot en met 7 mei a.s.

U kunt reageren door het reactieformulier te downloaden en dit te mailen aan rdjong@hespirit.nl of te sturen naar Gemeente Laren: Postbus 71; 3755 ZH Eemnes. Reacties die binnen zijn voor 7 mei worden meegenomen in de politieke besluitvorming.


2. Commissievergadering REO 17 juni 2009

Op 17 juni wordt het verkeersstructuurplan en het centrumplan behandeld in de commissievergadering. De vergadering van de commissie is openbaar. U kunt daarbij aanwezig zijn als toehoorder. Zo nodig kunt u tijdens deze avond aanvragen (max. 5 minuten per spreker). Deze spreektijd dient u aan te vragen vóór de vergadering bij de raadsgriffier, de heer T. Zwemmer.

Indien u vragen heeft over de procedure dan kunt u contact opnemen met René de Jong (rdjong@hespirit.nl).