Gemeente Bergambacht


LINTJESREGEN IN BERGAMBACHT

---

lintjesregen 2009
vlnr: dhr. T. Soet, dhr. J. Noomen, mevr. M. Noomen-Bassa, mevr. S. den Hoed-Schilt, dhr. A. Hoogendam, dhr. D. Both en dhr. J. Butter.

Burgemeester Arie van Erk reikte op woensdag 29 april zeven Koninklijke Onderscheidingen uit.

Dhr. J. Noomen (1943) uit Bergambacht
Sinds vele jaren spant de heer Noomen zich in om de mensen in de Republiek Guinee te helpen. Hij doet dit vrijwilligerswerk samen met zijn vrouw die ook een KO ontvangt (zie hieronder) Zo sturen ze jaarlijks (hulp)goederen w.o. rolstoelen, medische apparatuur en kleding naar het West-Afrikaanse land. Ze zoeken, met succes, sponsoren voor het slaan van waterputten en de bouw van scholen. Ook werd door hun inspanningen een jonge Guinese vrouw in Nederland succesvol geopereerd aan een tumor. Het echtpaar geeft ook microkredieten uit.

Mevr. M. Noomen Bassa (1946) uit Bergambacht.
Met grote inzet en veel doorzettingsvermogen bestrijdt mevrouw Noomen, samen met haar man de armoede in de derde wereld. Zie hiervoor de beschrijving hierboven. Een door hen gebouwd nieuw ziekenhuis en de school dragen hun naam. Jaarlijks bezoeken ze Guinee om te zien of alles goed wordt besteed.

Dhr. T. Soet (1946) uit Bergambacht
De heer Soet vervult sinds 1987 diverse functies in de Oud Gereformeerde Gemeente in Bergambacht. Eerst als diaken en vanaf 2001 tot heden als ouderling. Ook gaat hij eens per zondag voor, leidt hij de gemeente, geeft hij catechisatie, bezoekt hij zieken, is scriba, doet de administratie en stelt het kerkblad samen. Daarnaast was hij 26 jaar lang vrijwillige brandweerman. Sinds 1987 is de heer Soet bestuurslid van de Beversluisschool (ZMOK) in Gouda. In 1973 was hij oprichter van de stichting Schoolvervoer voor vervoer naar de Reformatorische school in Gouda. In het dagelijks leven is de heer Soet, sinds 1963 directeur / manager van Soet Wonen en Slapen.

Mevr. S. den Hoed Schilt (1934) uit Bergambacht Mevr. Den Hoed is al ruim 43 jaar actief als vrijwilliger in de bibliotheek. Naast de functie van penningmeester, die ze 27 jaar bekleedt, was ze ook betrokken bij de totstandkoming van de huidige bibliotheek aan de Esdoorn.
Van 1974 tot 1992 was ze EHBO-vrijwilliger en verzorgde ze EHBO-lessen op scholen. Ook was ze enkele jaren verkeersbrigadier en, soms wel zes keer per jaar, collectant voor verschillende goede doelen.

Dhr. J. Butter (1943) uit Berkenwoude
De heer Butter is al 30 jaar bestuurslid van voetbalvereniging FC Perkouw. Hij onderhoudt het sportcomplex, doet het beheer van de kantine, de ledenadministratie en de sponsoractiviteiten. Daarnaast is hij ook actief als mantelzorger, voor zowel familie als buren. Hij zorgt voor de tuinen rond de huizen van een aantal buren. Een echte dorpsgenoot voor velen.

Dhr. D. Both (1952) uit Berkenwoude
De heer Both was in 1972 een van de oprichters van voetbalvereniging FC Perkouw. Hij vervulde vervolgens diverse bestuursfuncties. Momenteel is hij vice-voorzitter. Om een eigen voetbalveld te kunnen realiseren, richtte hij een eigen politieke partij op. De sociale rol die de voetbalvereniging in Berkenwoude vervult, zoals de opvang van jongeren, is voor een groot deel te danken aan de inzet van de heer Both.
Van 1983 tot de herindeling was hij raadslid voor Berkenwoude 82. Van 1990 tot 1998 was hij raadslid voor de PvdA in de raad van de gemeente Bergambacht. Daarna, tot heden, lid van diverse raadscommissies.

Dhr. A. Hoogendam ( 1948) uit Bergambacht
De heer Hoogendam is al lange perioden actief voor diverse organisaties. Sinds 1978 is hij een gewaardeerd lid van de VVD-steunfractie. Ook voor de gemeentelijke herindeling was hij al politiek actief en als financieel deskundige onmisbaar voor de partij. Vanaf 1980 is hij lid van de postduivenvereniging. Voorzitter van deze vereniging was hij van 1989 tot 2002 en sinds drie jaar is hij bestuurlid van het Kringbestuur De Gevleugelde Bode. In april 2008 werd hij verkozen tot voorzitter van het bestuur van verzekeringsmaatschappij Lek & IJssel. Voor deze coöperatie is hij actief sinds 1988.

Alle genoemde personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


---