Platform Biologica


Marktpotentieel multifunctionele landbouw: 1,5 a 4,5 miljard 29 april 2009

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het geschatte marktpotentieel van de multifunctionele landbouw ligt tussen de 1,5 en 4,5 miljard euro ligt. Circa 25% van de multifunctionele landbouwbedrijven is biologisch. Omgekeerd doet 60% tot 80% van de biologische bedrijven aan multifunctionele landbouw.

Volgens verkennend onderzoek heeft vooral de markt voor streekproducten veel potentieel: tussen de 1,2 en 4,2 miljard euro aan groeikansen. Ook voor andere sectoren in de multifunctionele landbouw is er sprake van een fors marktpotentieel in de komende vijf tot tien jaar. Wageningen UR deed een nulmeting waaruit blijkt dat de omzet van multifunctionele landbouw in 2007 322 miljoen euro bedroeg. E.e.a. is na te lezen in het rapport "Kijk op multifunctionele landbouw".

Bio loopt voorop in multifunctioneel
Uit eerdere gegevens blijkt dat 25% van de multifunctionele landbouwbedrijven biologisch werkt. Omgekeerd doet 60 tot 80% van de biologische bedrijven aan multifunctionele landbouw. De biologische landbouw is sinds jaar en dag koploper op dit gebied*. Binnen kennisnetwerk Bioconnect werkt de themawerkgroep Multifunctionele landbouw en directe verkoop aan onderzoek en kennisuitwisseling.

Stad en land verbinden
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat de sector goed inspeelt op een groeiende marktvraag naar rust, ruimte, zorg, recreatie en gezond en lekker eten. De multifunctionele landbouw levert niet alleen een bijdrage aan de inkomenspositie van ondernemers op het platteland, maar draagt ook bij aan een verbetering van de relatie tussen boeren en burgers en aan een vitaal platteland.

Sectoren
Wageningen UR heeft in een nul-meting onderzocht wat de huidige stand van zaken is (meetjaar 2007). In de multifunctionele landbouw zijn boerderijverkoop, agrarisch natuurbeheer en recreatie & toerisme qua omzet veruit de grootste sectoren met een omzet van rond de 90 miljoen euro op jaarbasis. De totale omzet van de multifunctionele landbouw was in 2007 322 miljoen euro.

Beleving van de consument
Onlangs publiceerde de WUR een verkennend onderzoek naar de beleving van de consument van de multifunctionele boerderij. Dit vindt u hier. Consumenten willen graag genieten en "even weg zijn" op de Food & Fun boerderij.

TaskForce Multifunctioneel
De Taskforce Multifunctionele Landbouw, die eind 2007 is geinstalleerd, streeft naar een verdubbeling van de omzet in de multifunctionele landbouw in de periode 2008-2012.

Bron: LNV, TaskForce Multifunctionele Landbouw, PPO, diverse rapporten.


* In een marktonderzoek door Biologica in 2006 gaf 86% van responderende biologische bedrijven aan, aan verbrede landbouw te doen; uit cijfers van het CBS over 2005 volgde dat 62% van de biologische bedrijven aan multifunctionele landbouw deed.