Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ontvangst boek 'Waterrobuust Bouwen'

Toespraak | 01-04-2009 | Den Haag | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Meneer Vriesman, dames en heren,

Dank u wel voor dit bijzondere boek. Ik vind dit boek waardevol om drie redenen.

In de eerste plaats is het een illustratie van de hoge Nederlandse ambities op watergebied.

Als iets me is opgevallen tijdens het Wereld Water Forum in Istanbul, dan is het wel de grote interesse van andere landen voor de ambitieuze Nederlandse aanpak. Een aanpak waarin we niet alleen ver vooruitdenken, maar ook nú al concreet en creatief werken aan adaptatie.

`Adapt now' was mijn boodschap in Istanbul. Het is ook een belangrijke boodschap in mijn Nationaal Waterplan.

Andere landen zien ons als voorloper. Een boek als `Waterrobuust Bouwen' illustreert waarom we die reputatie verdienen. Bij ons slaan kennisinstellingen, bedrijven en overheden samen een brug tussen studeerkamer en stadswijk. Tussen theorie en praktijk. Dat vind ik de kracht van het platform Beter Bouwen Beter Wonen. En de kracht van dit boek.

In de tweede plaats waardeer ik dit boek omdat het inspirerend is. Uit de casussen die u beschrijft, blijkt hoeveel mogelijkheden we hebben om onze wijken en woningen aan te passen aan de eisen die het water stelt. Adaptatie is geen loodzware last op onze schouders, maar juist een opgave die volop kansen biedt. Kansen op meer woonplezier, een beter waterbeheer en een duurzamer energiegebruik.

Wat dat betreft sluit het boek aan bij de ervaringen die ik opdoe tijdens mijn werkbezoeken. In februari bijvoorbeeld was ik in Rotterdam. Daar is men onder meer actief in het stimuleren van groene daken. Een eenvoudig concept, met heel veel voordelen: een betere opvang van overtollig water bij zware buien, een betere isolatie, een betere luchtkwaliteit, en een groenere stad.

Op veel plaatsen in ons land worden nieuwe plannen gemaakt voor `waterrobuuste' wijken en woningen.

Neem De Stadswerven in Dordrecht, met een stadsplein dat bij hoog water onder water loopt. San Marco aan de Merwede!

Of Perkpolder in Zeeuws-Vlaanderen. Wonen op een terp met een wijds uitzicht! Een eeuwenoud concept dat in de 21ste eeuw nog springlevend is.

Op heel veel plaatsen in Nederland kom ik goede initiatieven tegen. Soms heb ik de indruk dat we het gevaar lopen op verschillende plaatsen tegelijk het waterwiel uit te vinden. We zijn niet altijd goed op de hoogte van elkaars ervaringen en kennis. Daar zouden we iets aan moeten doen...

En dat is de derde reden voor mijn enthousiasme bij het verschijnen van dit boek. Want u brengt benaderingen en ideeën met elkaar in verband. U zorgt voor een goede bedding waarbinnen initiatieven vrijelijk kunnen stromen.

Ik vind het van belang dat praktijkmensen overal in Nederland kennis kunnen nemen van de expertise die in dit boek is samengebald.

Daarom lever ik met plezier een concrete bijdrage aan de verspreiding van het boek. Daardoor komt het terecht bij alle gemeenten, provincies en waterschappen. Van Hoogezand tot Nederlek.

U weet dat we vanuit Verkeer en Waterstaat op vele manieren werken aan schoon water en waterveiligheid in de gebouwde omgeving. Ik noem de Synergieregeling en de Innovatieregeling waarmee we projecten ondersteunen die het waterbeheer en de waterkwaliteit ten goede komen.

Samen met mijn collega's van VROM en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij zorg ik ervoor dat het water een bepalende factor is bij de inrichting van ons land. Dat was in het verleden niet altijd het geval. Toen leek het soms alsof het water werd gezien als een opdringerige, veeleisende gast die we liever buiten de deur hielden. Nú gaan we in onze ruimtelijke inrichting veel meer uit van de pracht en de kracht van het water.

Dat wordt ook steeds zichtbaarder op kleinere schaal. In de stad. In wijken. In en rond woningen.

Ik verwacht dat uw boek een extra stimulans zal zijn voor iedereen die bezig is met bouwen en wonen. Een stimulans om water de plek te geven die het verdient.

Waterrobuuste wijken, woningen en gebouwen worden niet vanuit Den Haag gepland en verordonneerd.
Ze ontstaan in de hoofden van innovatieve bestuurders in het land. Ze krijgen vorm dankzij creatieve bouwkundigen. Ze komen tot leven dankzij enthousiaste bewoners die - net als u en ik
- houden van water.

Ik hoop dat dit bijzondere boek tot een stroomversnelling van bruisende plannen en projecten leidt.