Gemeente Best

Zes koninklijke onderscheidingen in Best

29-04-2009

Op woensdag 29 april kregen zes Bestenaren een Koninklijke onderscheiding in het kader van Koninginnedag. Allen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester drs. Y. Kortmann reikte de onderscheidingen bij zes decorandi aan huis uit. Eén inwoner kreeg de onderscheiding uitgereikt buiten Best. De heer Derks werd door staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat in Den Haag onderscheiden.


* L. van Loosdregt

* J. Timmerman - Somerwil

* A. Uittenbogaard

* W. van den Bergh

* J. Geux - Tjon A Hie

* C. Derks

L. van Loosdregt

Dhr. Van Loosdrecht ontving een Koninklijke onderscheiding

De heer L. van Loosdregt is sinds de jaren `70 actief geweest binnen het verenigingsleven in Best. Daarnaast zet hij zich als sinds 1975 in voor de parochie van de Odulphuskerk.

Verenigingsleven
Van Loosdrecht was onder meer voorzitter van de schietvereniging Diodwi. Ook heeft hij zich jarenlang ingezet voor buurtvereniging De Heikant. Als bestuurslid van deze vereniging heeft hij heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het sociaal-culturele leven in Best. Ook was hij beheerder van buurthuis `De Zessprong' van buurtvereniging De Heikant. Daar zorgde hij onder andere voor het dagelijks onderhoud en nam hij dikwijls de (kleine) onderhoudswerkzaamheden voor zijn rekening. In het begin van de jaren '80 was hij initiatiefnemer van de bouwkundige uitbreiding en renovatie van het buurthuis. Hij was binnen het verenigingsleven een graag geziene vrijwilliger.

H. Odulphusparochie
Ook binnen de parochie van de H. Odulphuskerk heeft de heer Van Loosdregt zijn sporen ruimschoots verdiend. Zo verleende hij in de jaren '70 medewerking aan onder andere de renovatie van het patronaat (behorend bij het onroerend goed van de H. Odulphusparochie) en de vernieuwing van de houten vloer onder de kerkbanken. De heer Van Loosdregt is begin van dit decennium nauw betrokken geweest bij de bouw van een nieuwe kapel in buurtschap De Heikant en bij het verplaatsen van banken en het doopvont in de kerk.

J. Timmerman - Somerwil

Mevrouw Timmerman-Somerwil ontving een Koninklijke onderscheiding

Sinds 1993 is mevrouw Timmerman - Somerwil actief voor Stichting Vluchtelingen en Nieuwkomers Best; vanaf 1 juni 2006 onderdeel van de brede welzijnsinstelling Welzijn Best. Daarnaast is zet zij zich in voor diiverse andere maatschappelijke organisaties in Best.

Vluchtelingen en nieuwkomers
Vanwege haar jarenlange ervaring is mevrouw Timmerman aangewezen als plaatsvervangend coördinator de Stichting Vluchtelingenwerk en Nieuwkomers Best. In de afgelopen 15 jaar heeft zij vele gezinnen en individuele vluchtelingen opgevangen. Mevrouw Timmerman besteedt veel tijd aan spreekuren. Zij houdt voortdurend overleg met klant-managers (van de gemeente), (jeugd)hulpverleners, medewerkers van de voedselbank enzovoort. Ook bezoekt zij regelmatig gezinnen thuis en ondersteunt hen tijdens bezoeken aan bijvoorbeeld ziekenhuis, school/ouderavond en gesprekken met de IND. Dit alles betekent vaak een `werkweek' van minimaal 36 uren. Voor de vluchtelingen in Best betekent Mevrouw Timmerman heel veel. In deze elatief kleine gemeenschap is haar werk van grote waarde en betekenis.

Overige activiteiten
Vanaf de oprichting in 2000 is mevrouw Timmerman ook actief als lid van de Adviesraad Sociale Voorzieningen in Best. Zij is voor de adviesraad de deskundige op met name het gebied van vluchtelingenproblematiek. Mevrouw Timmerman is vanaf 2004 ook actief betrokken bij de voedselbank in Best.

A. Uittenbogaard

Dhr. Uittenbogaard ontving een Koninklijke onderscheiding

De heer Uittenbogaard is al enkele decennia in zijn vrije tijd actief als bestuurder en vrijwilliger bij verschillende instellingen op maatschappelijke en sociaal-cultureel gebied. Uit hoofde van zijn beroep is de heer Uittenbogaard zeer actief betrokken geweest bij verschillende advies - en overlegorganen binnen het Ministerie van Defensie; Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht. Een aantal van deze nevenfuncties vloeiden rechtstreeks voort uit zijn functie.

Zevenaar
Al sinds 1989 is de heer Uittenbogaard bestuurslid van een plaatselijke afdeling van de VVD. Tot 1997 in Zevenaar (secretaris) en sindsdien in Best. Van 1990 tot 1998 is hij bestuurslid geweest van Carnavalsvereniging De Batavijven in Zevenaar. In 1991 was hij de stadsprins van Zevenaar.

Bestuursfuncties
Na zijn pensionering in 1993 heeft de heer Uittenbogaard diverse bestuursfuncties aanvaard bij verschillende instellingen op maatschappelijk en sociaal/cultureel gebied. Hij is onder meer secretaris bij de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO) (1993-1999), interim-voorzitter bij het Gehandicapten Platform Best (2002-2003) en voorzitter van het Bewonersoverleg Salderes (sinds 1999). Sinds 2004 is hij lid van het Dagelijks Bestuur van het GOEB, waar hij de functie van als penningmeester voor zijn rekening neemt Het GOEB is het overkoepelend orgaan van alle bewonersoverleggroepen in Best. Ook bij carnavalsvereniging De Heikriekels was hij gedurende een aantal jaren penningmeester. Hij is lid van die vereniging sinds 1999.

W. van den Bergh

Dhr. Van den Bergh ontving een Koninklijke onderscheiding

De heer W. van den Bergh zet zich al vele jaren in op maatschappelijk en sociaal-cultureel gebied. Tijdens zijn dienstverband bij de Vervoersbond (NVV) en later het FNV heeft de heer Van den Bergh diverse nevenfuncties uitgeoefend. Hij was onder meer lid van het bestuur van Stichting Vakopleiding Alphen aan den Rijn voor wegvervoer, bestuurslid van Leerlingenstelsel Wegvervoer Alphen aan den Rijn, lid van de Regionale Commissie Vakopleiding in Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht en Werknemersvoorzitter Stichting Bedrijfsgezondheidszorg Wegvervoer BGZ te Gouda. Sinds 1998 is hij plaatsvervangend voorzitter van de landelijke Werkgroep Contactpersonen Uitkeringsgerechtigden en Ouderen van FNV Bondgenoten en voorzitter van de landelijke Werkgroep FNV Bondgenoten.

Spoorverdubbeling
Als deelnemer aan diverse gemeentelijke overleg- en adviesorganen heeft de heer Van den Bergh zich ingezet voor de belangen van diverse groepen in de samenleving, op lokaal en landelijk niveau. Van 1996 tot 2003 was hij bijvoorbeeld voorzitter van het Platform Leefkwaliteit Spoorverdubbeling in Best. In dit Platform ging het met name om het beschermen en het op peil houden van het leefmilieu in de naaste omgeving van de spoorbaan.

Adviesraad
Op dit moment is de heer Van den Bergh plaatsvervangend voorzitter van de Gemeentelijke Adviesraad Sociale Voorzieningen, die het college van B. en W. adviseert op het gebied van de WWB (Wet Werk en Bijstand) en sociale vraagstukken in brede zin. Ook is hij sinds 2007 bestuurslid van het Bewonersoverleg Salderes. De heer Van den Bergh is eveneens lid geweest van het Programma Beleids Orgaan (PBO) van de Lokale Omroep Best en vanaf 1998 is hij penningmeester van de Vereniging Woonafdeling Best-Oirschot de Beerzen.

J. Geux - Tjon A Hie

Mw. Geux- Tjon A Hie ontving een Koninklijke onderscheiding

Mevrouw Geux-Tjon A Hie heeft zich langdurig belangeloos ingezet voor maatschappelijke instellingen en hulpbehoevenden. Gedurende 26 jaar is zij één van de drijvende krachten geweest achter tal van Rode Kruis-activiteiten en was zij als vrijwilligster werkzaam bij het Rode Kruis, afdeling Best. Mevrouw Geux vormde de constante factor tussen de medevrijwilligsters. Ook was zij een bindende kracht tussen de bewoners van het seniorencomplex Op 't Heerbeeck en het Rode Kruis, afdeling Best. Zij motiveerde de bewoners om mee te doen aan allerlei activiteiten zodat zij op een ongedwongen wijze uit hun isolement gehaald werden.

Suriname
De echtgenoot van mevrouw Geux was bedrijfsleider bij Van Heeswijk Aannemingsbedrijf. In de periode dat het bedrijf in Suriname actief was (1953 tot 1971), heeft zij tijdens verlofperiodes menig uitgezonden werknemer thuis opgevangen om hen in deze moeilijke tijd te ondersteunen. Mevrouw Geux heeft verder jarenlang kinderen begeleid die vanwege de verkeersveiligheid per schoolbus vanuit De Vleut naar de St. Bernardusschool in het centrum van Best gingen. Door dat dagelijkse contact met deze kinderen voelde zij zich erg betrokken bij hen.

Bewonersvereniging Op 't Heerbeeck
Sinds 2001 is mevrouw Geux bestuurslid van Bewonersvereniging Op 't Heerbeeck, met speciale aandacht voor het welzijn van de bewoners van het seniorencomplex. Ook hier heeft zij een belangrijke rol in de contacten voor en tussen de bewoners.

C. Derks

Dhr. Derks ontving een Koninklijke onderscheiding

De heer Derks heeft zich vele jaren vrijwillig ingezet en zeer verdienstelijk gemaakt voor diverse bevolkingsgroepen in Best en in de regio. Uit handen van staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) ontving hij daarvoor een Koninklijke onderscheiding.

Verkeersveiligheid
De heer Derks draagt vooral de verkeersveiligheid voor de jeugd een warm hart toe. Zonder zijn kennis van financiële zaken zou de Stichting DAF Veilig Verkeersfonds niet een dergelijke grote omvang hebben gehad als nu het geval is. Mede door zijn inzet hebben zo'n 10.000 leerlingen deel kunnen nemen aan een gratis programma, dat ook verdere gevolgen heeft gehad voor de verbetering van de verkeersveiligheid in de gemeente Eindhoven.

Tennisvereniging
Daarnaast heeft de heer Derks zich langdurig ingezet voor Lawn Tennis Vereniging Best. Gedurende 30 jaar heeft hij als lid van de Sociale Activiteiten Commissie bijgedragen aan de groei en bloei van deze grote tennisvereniging. Ook zijn deskundigheid op fiscaal gebied is deze vereniging ten goede gekomen. Begin jaren '90 is de heer Derks tevens lid geweest van het College van Beheer van het Philips Pensioenfonds.

---