Gemeente Delfzijl

Delfzijl versterkt maritiem karakter met project Marconi

Delfzijl start met het project Marconi (MARitieme CONcepten In beeld). Met dit project zet de gemeente de mogelijkheden om het maritieme karakter van Delfzijl te versterken op een rijtje. De laatste jaren zijn er al veel verschillende voorstellen gedaan om dat te bereiken.

Voorbeelden hiervan zijn:


- Bestaande dijken verhogen en de oude zeesluis renoveren


- Nieuwe dijk met aparte recreatieve en zakelijke haven


- Verlegging van zeedijk naar schermdijk


- Afsluiting Eems door een dijk tussen Delfzijl en Duitsland

Â

Van deze plannen onderzoekt de gemeente de mogelijkheden. Wat zijn de kosten, de voor- en nadelen, wat is het draagvlak. Kennis die de gemeente niet in huis heeft, vergaart ze bij andere betrokkenen uit onder andere het bedrijfsleven, de waterschappen en de gemeenteraad.

Â

Eind dit jaar is duidelijk welke ideeën beter vergeten kunnen worden. De overige ideeën gebruikt de gemeente om een concreet plan te maken. De gemeente start dit project nu, omdat duidelijk is dat er de komende decennia veel geld moet worden geïnvesteerd in de kustverdediging. Dat geld kan maar een keer worden uitgegeven. Delfzijl wil van de nood een deugd maken en het geld voor de kustverdediging zo investeren dat Delfzijl er ook een aantrekkelijker havenplaats van wordt. Het project is een deeluitwerking van het ontwikkelingsperspectief Delfzijl-Appingedam 2030.