Gemeente Wassenaar

Archeologie in de Bloemcamplaan

Vandaag (28 april) heeft Nico Alkemade, wethouder monumenten en archeologie, een kijkje genomen bij een archeologisch onderzoek in de Bloemcamplaan. Daar waren funderingsresten te bewonderen die ooit hebben toebehoord aan boerderij en landhuis Nieuw Hoefijzer.

Deze boerderij heeft zijn wortels gehad in de 16de eeuw (toen de "Colfmaekerswoning" geheten) en is vroeg in de 20ste eeuw gesloopt. De opgraving komt voort uit de nota "Het bodemarchief ontrafeld" van de Pactgemeenten Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. De gemeenteraad heeft die nota onlangs vastgesteld. Daarmee heeft de gemeente nu haar eigen archeologisch beleid. In de nota staat vermeld waar de kans op archeologie groot is en hoe met eventuele archeologie moet worden omgegaan.

Het nu uitgevoerde onderzoek heeft te maken met de aanleg van een nieuw drainage-systeem in de wijk Nieuw Wassenaar. Daar zijn problemen met het grondwater en de gemeente probeert het op die manier op te lossen. Voor die aanleg moet wel het een en ander aan grond worden verzet en daarom is, zoals ook in de nota staat voorgeschreven, een vooronderzoek uitgevoerd naar de kans op archeologische vondsten. Toen bleek dat er sprake kon zijn van een boerderij, is besloten het drainage tracé eerst archeologisch te laten onderzoeken, en dat blijkt dus nu succesvol!

Er zijn meerdere sporen aangetroffen. Op de foto zijn de resten van een stevig gefundeerde kelder te zien. De bodem daarvan is bekleed met geel geglazuurde plavuizen. Wellicht gaat het om een zogenaamde bostelput, een plek in de stal waar afgewerkte mout van bierbrouwerijen werd opgeslagen. De opgraving is intussen afgerond; binnenkort wordt de drainage er aangelegd.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl