Inspectie Werk en Inkomen

Meer begeleiding nodig om arbeidsgehandicapten aan passend werk te helpen

Er is meer begeleiding nodig om mensen met een arbeidshandicap aan het werk te helpen en te houden. Daarnaast hebben werkgevers meer hulp nodig bij het verkennen van de mogelijkheden om mensen met een beperking in dienst te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Werk en Inkomen naar de kansen op werk van mensen met een arbeidshandicap, zo mogelijk bij reguliere werkgevers.

Een goede begeleiding is vooral voor jonge arbeidsgehandicapten van belang om een goede aansluiting tussen school en werk te krijgen. Ook het risico van verlies van werk in een later stadium is dan kleiner. De manier waarop scholen in het speciaal onderwijs jonggehandicapten voorbereiden op werk kan beter dan momenteel het geval is. De ministeries van OCW en SZW maken afspraken om de begeleiding van school naar werk voor jonggehandicapten te verbeteren. Daarbij gaat het onder meer om afspraken over de financiering.

Veel werkgevers hebben geen goed beeld van de vaardigheden van Wsw'ers en van de mogelijkheden die er zijn om voor een Wsw'er een functie op maat maken. Op dit moment sluiten de mogelijkheden van Wsw'ers vaak niet aan bij de eisen die een werkgever stelt. Als een werkgever de arbeidsrelatie met een Wsw'er verbreekt, is dat vaak omdat die Wsw'er niet blijkt te passen binnen de organisatie of door onvoldoende begeleiding. Een goede begeleiding van zowel werknemer als werkgever is dan ook essentieel als een werknemer met een beperking bij een reguliere werkgever terechtkomt. Werkgevers hebben tevens hulp nodig bij de administratieve verplichtingen die nodig zijn bij het in dienst nemen van een Wsw'er.

Op 1 januari 2008 zijn wijzigingen in de Wet sociale werkvoorziening ingevoerd die er toe leiden dat gemeenten meer de regie gaan voeren bij de uitvoering van de Wsw. Het uiteindelijke doel is om meer Wsw'ers bij reguliere werkgevers te kunnen plaatsen, als hun mogelijkheden dat toelaten. Uit onderzoek van IWI blijkt dat veel gemeenten inderdaad meer de regie hebben genomen. Het is nog te vroeg om te kunnen concluderen dat dit in de praktijk tot de gewenste resultaten heeft geleid.

---

persbericht IWI, 29 april 2009

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.