Waterschap Dommel

in Nuenen

Eerste resultaat blauwalg experiment in Nuenen

Publicatiedatum : 29 april 2009

Waterschap De Dommel is eind oktober 2008 een proefproject gestart om de waterkwaliteit in stadsvijvers te verbeteren. Het doel is blauwalg te bestrijden. Er zijn drijvende moerasplantfilters geplaatst, één in de vijver Koetshuistuin in Best en één in de vijver bij het gemeentehuis in Nuenen. In deze laatste, de grootste, is nu blauwalg vastgesteld. Gemeente Nuenen heeft waarschuwingsborden bij de vijver geplaatst.

Experiment

Waterschap De Dommel heeft samen met Bright Water Company de blauwalg problematiek proactief opgepakt. Het experiment met de drijvende moerasplantenfilters moet er voor zorgen dat de voedingsstoffen, waar de blauwalg van leeft, uit het water gehaald worden. Voedingsmaterialen als fosfaat en nitraat blijven `kleven' aan de filters. We hongeren als het ware de blauwalg uit. Daarnaast verbeteren de drijvende filters de algehele kwaliteit van het water.

Grote en kleine vijver

Om het experiment te monitoren wordt er in de twee vijvers continue gemeten. Uit deze continu meting blijkt dat de vijver in Nuenen op dit moment blauwalg bevat. Het waterschap verwacht dat de blauwalg door de klimaatsverandering, relatief warme winter en de hoge temperaturen begin april, nu al is gaan groeien. Dat er in de vijver in Nuenen nu blauwalg geconstateerd is, komt niet als een verrassing voor het waterschap. Om er voor te zorgen dat het experiment goede en bruikbare resultaten oplevert is er bewust gekozen voor een grotere vijver (Nuenen) en een kleinere vijver (Best), waarbij de capaciteit van één drijvend moerasplantfilter is afgestemd op kleinere vijvers. De vijver in Best, blijkt na controle, blauwalg vrij te zijn. Waterschap De Dommel blijft het hele seizoen het experiment monitoren. Het is goed om dan te zien hoe de filters in Nuenen reageren in deze huidige omstandigheden. Het waterschap meet jaarlijks bijna 60 potentiële blauwalg-locaties in het gebied, maar dat gebeurt pas in de zomer.

Vervolg

De uitkomsten van het experiment zijn eind 2009 bekend. Dan zal blijken of de proef resultaat heeft. Aan de hand van de uitkomsten wordt bekeken hoe het waterschap blauwalg in de toekomst gaat aanpakken en welke maatregelen we eventueel moeten nemen.

Ontstaan van de blauwalgen

Blauwalgen ontwikkelen zich voornamelijk bij hogere temperaturen. Dit geldt vooral voor stilstaand water. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie. Het is verstandig om honden niet te laten zwemmen in water met blauwalgen.