Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren



Bart Swings neemt sportieve revanche in Emmeloord


Bart Swings is vanavond in Emmeloord winnaar geworden van de tweede etappe van de Univé World on Wheelscompetitie. De Belg ging in de massasprint afgetekend als eerste over de streep, gevolgd door Sjoerd Huisman en Gary Hekman.


Het betekende voor Swings (CadoMotus) sportieve revanche op Huisman (Nefit), nadat hij vorige week bij de eerste etappe in Domburg net te laat kwam om Huisman van de eerste plaats af te houden. De race eindigde in een sprint met het hele veld na vele aanvalspogingen. De Colombiaanse afvaardiging, die aan het vertrek stond, kwam er niet aan te pas: de beste van hen was de eerstejaars senior Carlos Esteban (17) op de vijfde plaats.
"In de finale zaten die Colombianen opeens allemaal voorin," aldus Bart Swings. De ploeggenoten van de Vlaamse juniorenwereldkampioen brachten Swings goed in stelling. Shane Dobbin, de Nieuw-Zeelandse wereldkampioen op de marathon, reed de laatste ronde op kop om Swings te lanceren. Zelf is Dobbin nog niet in de juiste vorm: "Ik heb nog niet veel op skeelers gestaan."
Swings: "De ploeg heeft goed gereden. We waren in elke aanval mee."


Sjoerd Huisman schikte zich in de tweede en derde positie voor zijn ploeg. "We hebben laten zien dat we in een internationaal veld mee kunnen doen," aldus Huisman, de nationale natuurijskampioen. Gary Hekman: "De vorm begint eraan te komen. We zijn een week op fietstrainingskamp geweest in Spanje."


In het klassement, na verrekening van de onderweg verdiende extra punten, staat Bart Swings ook bovenaan, gevolgd door Pascal Briand (Skatemill-Powerslide) en Sjoerd Huisman.


Als er een prijs voor de aanvallendste rijder was geweest, dan was die naar Roy Boeve (Habovo) gegaan. De Kampenaar viel keer op keer aan. Met nog drie ronden van 800 meter te gaan was Boeve alleen weg. Zijn medevluchter, de Colombiaan Joseph Izquierdo, moest afhaken. Het was echter te vroeg: Boeve blies zich op. "We hebben alles op alles gezet om hem terug te rijden en er een massasprint van te maken voor Sjoerd," verklaarde Nefit-ploeggenoot Geert-Jan van der Wal, die terug is na een liesblessure.


In de finale was het een gedrang van jewelste op het smalle parcours. De organisatie in Emmeloord moest evenals vorig jaar uitwijken naar een alternatief parcours, omdat de herinrichting van het centrum nog niet klaar is. "Het was duwen en trekken in de finale," aldus de beste Colombiaan Carlos Esteban, die vorig jaar ook in Emmeloord reed. Zijn landgenoot Jorge Cifuentes, wereldkampioen op de 1000 meter, moest het doen met de tiende plek. Julien Sourisseau, de Franse Europees kampioen op de puntenkoers, eindigde als vierde. Er was een veld van 80 man van start gegaan, waarvan er in de finale nog ongeveer 60 over waren.


Jan Blokhuijsen, vorig jaar juniorenwereldkampioen op de schaats, kwam ten val en stopte. "Ik ben wel van plan dit seizoen meer skeelerwedstrijden te rijden."


Dames


De Nieuw-Zeelandse Nicole Begg triomfeerde in de dameswedstrijd. De 21-jarige versloeg in de eindsprint haar Colombiaanse ploeggenote Kelly Martinez uit het Bont-team, die tweede werd. Ook de derde plek was voor een Colombiaanse, Brigitte Mendez. Al deze dames hebben meerdere wereldtitels achter hun naam staan.
Bianca Roosenboom uit Kampen was op de vierde plaats de beste Nederlandse. Zij wist in de ietwat chaotische eindsprint twee andere Colombiaanse sterren, Alexandra Vivas en Liana Holguin, achter zich te houden.
Het was een wedstrijd van hoog niveau met het grootste startveld ooit bij het vrouwenskeeleren: 65. Evenals bij de mannen is een aantal internationale vedetten in Nederland neergestreken voor de internationale Univé Skate Off vrijdag en zaterdag in Heerde. Zij pakken ook de wedstrijd van vandaag in Emmeloord en morgen in Oldebroek mee.
"Het was best moeilijk met al die aanvallen op dit smalle parcours," aldus winnares Nicole Begg. "En ik ben nog maar pas overgeschakeld op 110-millimeter-wielen, dus dat was ook wennen."
De vrouwen van de Bont-ploeg probeerden enkele keren een kopgroep te formeren, maar werden steeds gecounterd door Nederlandse en Belgische rijdsters, onder wie Elma de Vries (DSB), Mariska Huisman (CadoMotus) en Britta Vantournhout (Bemog/Powerslide). Andersom gebeurde het ook. Onder meer Elma de Vries viel een paar keer aan, maar ze werd steeds teruggepakt.
"We hebben net een week in Spanje gefietst. Het duurvermogen is er wel, maar aan de snelheid ontbreekt het nog," aldus De Vries. De Europees kampioene op de 1000 meter van 2007 staat ook morgen in Oldebroek en vrijdag en zaterdag in Heerde aan de start.
Van het grote peloton dames bleef een hoofdgroep van 22 over in de finale.


Beloften


Junior Wim Dillen (16) uit Genemuiden schreef de wedstrijd bij de beloften op zijn naam. Dillen bleef in de eindsprint met een spagaat de Belg Sander Corne voor. De Fries Peter Nauta werd derde.
"Ik moet het niet echt van de sprint hebben, daarom probeerde ik weg te komen," aldus Dillen, die ook de eerste etappe van de Holland Inline Cup (66 km) in Sloten won bij de beloften. Met acht ronden te gaan was er een kopgroep van vijf, met Dillen, Elwin Hulsink, Yannick Verleene, Angelo van der Zwan en Nico Bloemert. Dillen reed uit die groep weg, achtervolgd door Van der Zwan, maar de volgers kwamen weer terug en de kopgroep werd tenietgedaan.
Maurice Vriend, die vorig jaar als junior bij de beloften won in Emmeloord, kwam ten val en stapte uit.


Uitslagen: www.skatebond.nl, klik op de link 'Uitslagen en klassementen', daarna op 'Landelijke klassementen', daarna op 'Univé World on Wheels'



Skatebond Nederland