Gemeente Utrecht

Asbestverwijdering op Buys Ballotstraat

De aankomende dagen zijn medewerkers van een erkend asbestverwerkingsbedrijf aan het werk in een bovenwoning aan de Buys Ballotstraat. In de woning is zonder vergunning en door een niet-erkend bedrijf asbest gesloopt. Hierdoor is de woning besmet geraakt met asbest. De woning is afgesloten en het pand mag niet betreden worden. De gezondheidsrisico's voor omwonenden waren tijdens de sloopwerkzaamheden verwaarloosbaar.

Asbest is alleen gevaarlijk als vezels ervan in de lucht zitten en ingeademd worden. In dit geval zijn de vezels aanwezig in de afgesloten woning en kunnen zich niet verspreiden. Asbest dat tijdens de sloopwerkzaamheden uit de woning is gehaald, is in gesloten vuilniszakken afgevoerd.

Het asbestsaneringsbedrijf ontsmet de woning in de komende dagen en verwijdert het nog aanwezige asbestmateriaal. Uiteraard voeren zij dit materiaal op professionele en veilige manier af. De medewerkers dragen de wettelijk voorgeschreven beschermende kleding. Het kan zijn dat de werkzaamheden doorlopen in de volgende week.

De eigenaar en de bewoners van de woning zijn door de gemeente op de hoogte gesteld. Zij mogen de woning pas weer betreden na volledige sanering.

Omwonenden van de woning aan de Buys Ballotstraat zijn inmiddels per brief geïnformeerd.