Nieuw-Vlaamse Alliantie


Tekort spoedartsen gevolg maatregel Onkelinx (29/04/09)

De beroepsorganisatie van spoedartsen, BECEP, trekt aan de alarmbel. Er is een groot tekort aan spoedartsen. Gezondheidszorgspecialist Louis Ide wijst met een beschuldigende vinger naar minister van volksgezondheid Laurette Onkelinx. Zij schafte de korte jaaropleiding voor het Brevet Acute Geneeskunde met één pennentrek af. En de instroom voor de langdurige opleidingen voor urgentiearts is te klein om het tekort op te vangen.

BECEP stelt dat er ongeveer 1.400 bijkomende artsen nodig zijn om de vacatures voor spoedartsen in te dienen. Gevolg is een te hoge werkdruk op de spoedafdelingen van ziekenhuizen. BECEP pleit voor een specifieke plek in de artsenopleiding.

Hiermee legt de beroepsorganisatie de vinger op de wonde. De kortlopende opleiding voor spoedarts werd immers door minister Onkelinx afgeschaft. Nochtans konden artsen hiermee op één jaar tijd het Brevet Acute Geneeskunde (BAG-artsen) halen d.m.v. een stage en een examen. De zogenaamde BAG-artsen vervullen hiermee een belangrijk poortfunctie op de spoedafdelingen van ziekenhuizen.

Onlangs heb ik minister Onkelinx gewaarschuwd voor een tekort en haar gevraagd naar het waarom van de maatregel om de opleiding te schrappen. Zonder resultaat. Als de kwaliteit van de opleiding voor verbetering vatbaar is, dan moet daaraan gesleuteld worden, aldus N-VA senator Louis Ide.

Intussen leidt de huidige situatie in de urgentiezorg tot absurde situaties. Verplegers in Paramedische Interventie Teams (PITs) kunnen bepaalde geneeskundige handelingen uitvoeren terwijl sommige artsen deze handelingen niet mogen stellen.

In een globaal concept is er uiteraard plaats voor PITs, voor MUGs en voor spoedartsen met een korte en met een langere opleiding. Maar het huidige tekort was perfect voorspelbaar, dit terwijl ik geregeld hoor van jonge collegas dat zij bereid zijn om een korte opleiding te volgen, aldus Louis Ide. Het huidige tekort is een gecreëerd tekort. Met de BAG-opleiding leiden we artsen op die goed kunnen functioneren onder leiding van een urgentiearts die de lange opleiding volgde en verantwoordelijk is voor de spoedafdeling.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be