Dag van de Persvrijheid over bedreiging van journalisten

20/04/2009 12:30

Dag van de Persvrijheid

De Dag van de Persvrijheid op zondag 3 mei in Utrecht gaat over de bedreigingen van journalisten wanneer zij in het openbaar hun werk doen. Dat speelt regelmatig in bepaalde wijken. De Persvrijheidlezing 2009 wordt dan ook uitgesproken door minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie. Voorafgaand daaraan presenteert Prof.dr.Frank Bovenkerk, hoogleraar criminologie onder de titel " Rot op met die camera" de uitkomsten van een kwantitatief onderzoek onder de leden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten over dit onderwerp. Als coreferent reageert Saskia Dekkers correspondente in Parijs voor onder meer het NOS Journaal.

Voorafgaand aan het hoofdonderwerp zal Free Voice- voorzitter Hans Verploeg de jaarlijkse persvrijheid barometer presenteren. Free Voice en Press Now laten in korte documentaires zien hoe het met de persvrijheid in Irak en Sri Lanka is gesteld. De documentaire over Sri Lanka vestigt de aandacht op de journalist "Tissa" van de Sri Lakaanse krant Sunday Times.

Deze voorvechter van mensenrechten en vrijheid van meningsuiting zit al ruim een jaar in de gevangenis. Free Voice en Amnesty International voeren op deze dag ook actie voor de vrijlating van deze journalist.

(Zie ook www.persvrijheid.nl )

Als dagvoorzitter treedt op Margriet Vroomans

De middag begint om 13.30 uur in het Academiegebouw Universiteit van Utrecht aan het Domplein 29 in Utrecht.

Na afloop biedt de jubilerende NVJ een borrel aan.

De Dag van de Persvrijheid op 3 mei is een initiatief van de Verenigde Naties. In Nederland wordt deze bijeenkomst nu voor de zevende keer georganiseerd. In dit comité "Dag van de Persvrijheid nemen deel initiator Het Nederlands Persmuseum, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Nederlandse Dagblad Pers, Free Voice, Press Now en de Radio Wereldomroep Nederland. Eerdere sprekers waren onder meer minister Donner ( Justitie),Ayaan Hiri Ali, voormalig BBC- topman Greg Dyke en hoogleraar internetbeheer aan de universiteit van Oxford Johnathan Zittrain.

Verder alle informatie: www.persvrijheid.nl





http://www.persvrijheid.nl