Nederlandse Vereniging van Journalisten

Agressie tegen media gevoelsmatig toegenomen

donderdag 23 april 2009

Journalisten hebben de indruk dat tegen hen gericht geweld op straat is toegenomen. Dat blijkt uit het onderzoek `Rot op met die camera' van criminoloog Frank Bovenkerk. In opdracht van de NVJ deed hij onderzoek naar de aard en omvang van agressie tegen journalisten op straat. Op 3 mei wordt het onderzoek gepresenteerd.

691 journalisten namen de moeite de vragenlijst van Bovenkerk in te vullen. 374 van deze respondenten gaven aan dat ze in hun carrière ooit te maken hebben gehad met fysieke agressie of bedreiging. Opvallend is dat veel journalisten en fotografen opmerken voornamelijk hinder te ondervinden van de politie, die vaak geen boodschap lijkt te hebben aan perskaarten.

De regionale media zijn het vaakst slachtoffer van geweld, in het bijzonder cameramensen en fotografen. 75 journalisten melden schade aan hun materiaal of voertuig. 36 keer was er sprake van fysiek letsel en in 6 gevallen had dat letsel ziekenhuisopname tot gevolg. 492 journalisten zeggen bepaalde wijken inmiddels te mijden bij het uitoefenen van hun vak.

Op 3 mei, de dag van de Persvrijheid, presenteert Bovenkerk zijn onderzoek. Daarbij zal hij ook ingaan op de vraag of de persvrijheid in Nederland in het geding is.


Auteur: Linda Nab