Ministerie van Defensie

Meivliegers bekijken `eigen' film

1 mei 2009, 11.16 uur

Vier meivliegers en de filmmaker in het Militaire Luchtvaart Museum. - Foto: ministerie van Defensie. Vier van de zes personen die centraal staan in de documentaire `De meivliegers' waren maandag 27 april bij elkaar in het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. Daar kregen zij de uiteindelijke versie van de film te zien voorafgaand aan de televisiepremière op 3 mei.

De meivliegers vochten in de meidagen van 1940 tegen de overmacht van de Duitse Luftwaffe. Filmmaker Hans Vos en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen waren ook bij de voorpremière aanwezig.

Aanleiding

Hans Vos benaderde de meivliegers in 2006. Aanleiding voor hem was een stukje uit een verbrand fotoalbum, waarop zijn vader te zien is bij een luchtmachtvliegtuig. Het intrigeerde de filmmaker en hij ging op zoek naar de nog levende meivliegers. Hij vond er zes die hij een jaar later interviewde. Het ging om Hans Hellendoorn, Henk Sitter, Herman John Vermeulen, Jan Linzel, Guus Kiel en Dick Lewis.

Leeuwenmoed

Hellendoorn is blij met het feit dat er een film over hem en zijn collega's is gemaakt. Luitenant-generaal Jansen benadrukte tijdens de bijeenkomst: "Eén ding is mij van vroeger bijgebleven: de leeuwenmoed en het gevoel van een bovenmenselijke prestatie die destijds is geleverd. Deze film is niets minder dan een eerbetoon aan de inzet en onverschrokkenheid van alle strijders uit die tijd. Dat vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie."

Meer informatie over de meivliegers is te lezen in Defensiekrant 17 van 30 april 2009.

Uitzending

De documentaire `De meivliegers' wordt op zondag 3 mei om 18.50 uur door de KRO uitgezonden op Nederland 2.