Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 21 april 2009

Ruim 7000 jeugdzorgkinderen gratis naar Sjakoo de musical

Dankzij partners van Sjakoo beleven kinderen een 'gouden tijd'

Het Nationaal Fonds Kinderhulp en De Fortis Foundation maken mogelijk dat ruim 7000 kinderen uit de jeugdzorg de musical Sjakoo in Amsterdam gratis kunnen bezoeken. Hoofdpersoon van de musical is Sjakoo, een straatschoffie dat zichzelf in leven houdt met losse baantjes en jatwerk in het multiculturele Amsterdam van de 17e eeuw. Producent Beeldenstorm zag overeenkomsten tussen de doelgroep van jeugdzorg en Sjakoo en zocht de samenwerking. De doelstelling van Beeldenstorm om de voorstelling aan zoveel mogelijk kinderen te laten zien, wordt mede dankzij deze partners verwezenlijkt.

"Als Sjakoo in onze tijd geleefd had, had hij misschien ook wel met jeugdzorg te maken gekregen. Daarom sluit deze musical zo mooi aan bij ons werk", aldus Jan Wezendonk, directeur van het Nationaal Fonds Kinderhulp. "Voor kinderen in de jeugdzorg zijn veel leuke dingen, zoals een bezoek aan een musical, om financiële redenen vaak niet weggelegd. Kinderhulp vindt het belangrijk dat ook deze kinderen aansluiting houden met hun leeftijdgenoten, onder meer door culturele ervaringen op te doen en op deze wijze te delen in een beetje gewoon geluk".

Het GVB Amsterdam vervoert 1000 jeugdzorgkinderen uit Amsterdam gratis naar de locatie op het Amsterdamse IJ. Naast het Nationaal Fonds Kinderhulp en De Fortis Foundation hebben diverse andere partners zich bij Sjakoo aangesloten. Deze partners maken mogelijk dat Nederlandse scholen tegen een zeer gereduceerd tarief de openluchtmusical kunnen bezoeken.

Voor een volledig overzicht van de partners, klik hier

----------

Sjakoo de musical gaat zondag 3 mei om 15:00 uur in première op een unieke buitenlocatie in Amsterdam: het IJ. Het podium en de overdekte tribune zijn gebouwd op pontons in het Oosterdok, naast science center NEMO en tegen de achtergrond van het VOC-schip 'Amsterdam´.

Sjakoo leefde in de 17e eeuw, in de tijd van Rembrandt en Spinoza, toen Amsterdam uitgroeide tot een multiculturele wereldstad. Amsterdam had een bevolking die voor 30% uit allochtonen bestond en kende naast overvloedige rijkdom ook schrijnende armoede. Toen, in de Gouden Eeuw, leerde Amsterdam wat integratie is. Tegen deze achtergrond beleeft straatschoffie Sjakoo zijn avonturen.

----------

Noot voor de redactie,