Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

zondag 3 mei 2009

werkwijze van TSN/ASITO holt de thuiszorg uit

Hoort bij: uit de fractie door Matt Delahaij om 7:47 uur

Door de huishoudelijke zorg en alfa te vervangen met medewerkers van een schoonmaakbedrijf, wordt de band doorgeknipt tussen huishoudelijke verzorging en thuiszorg, en in het verlengde hiervan met de huisartsenzorg. Hiermee verliest de gespecialiseerde hulpverlening, de wijkverpleging en de huisarts een belangrijke eerste schakel in het signaleren van problemen bij mensen die dat zelf niet goed kunnen inschatten. In regio's waar dat onder regime van de WMO gebeurt, wordt de klassieke Nederlandse eerstelijns-gezondheidszorg voor een deel vleugellam gemaakt en wordt ze daarmee minder effectief.

Marktwerking begint nu echt de gezondheidszorg uit te hollen Marktwerking in de zorg gaat niet over afstemmen van aanbod van zorgverleners op de vraag van patienten.
Marktwerking in de zorg gaat over de manier waarop de zorgsector meer kostenbesparend kan worden ingericht.
Een belangrijk deel van deze taak is neergelegd bij zorgverzekeraars. Het argument hiervoor is dat zorgverzekeraars als beste kunnen inschatten hoe de zorg zo effectief mogelijk en tevens kostenbesparend kan functioneren. Hier ligt de veronderstelling aan ten grondslag dat zorgverzekeraars vooral bezorgd zijn over de gezondheid van de nederlandse bevolking. Dit is tamelijk naief omdat zorgverzekeraars in eerste instantie commerciele bedrijven zijn en daarnaast ook vaak beursgenoteerd. Zij leggen dus eerst verantwoording af aan aandeelhouders en dan pas aan de mensen die hun verzekering bij hen hebben afgesloten.
Voor dat deel waar de zorgverzekeraars geen invloed op hebben, is de beslissingsbevoegdheid neergelegd bij gemeentelijke besturen. Dat deel zit namelijk in de WMO, waar gemeenten over mogen beslissen. Bij de meeste gemeenten in Nederland geldt in de eerste plaats dat voor elke cent die ze uitgeven een dekking aanwezig moet zijn. Als gemeenten op een subsidie minder uitgeven dan ze binnenkrijgen, kunnenze daarmee andere doelen een dekking geven. Gezondheidszorg is een onderwerp waar veel gemeentebestuurders nauwelijks een visie over hebben. Dat maakt dat er vaak wordt gekozen voor logisch klinkende en vooral boekhoudkundige benaderingen. In dit spel wordt de eerste lijnszorg het kind van de rekening.
Marktwerking gaat dus over hoe we vanuit korte termijn perspectief met zo min mogelijk geld aan de meest urgente behoefte kunnen voldoen en hoe we op ogenschijnlijk minder urgente zorgvormen kunnen bezuinigen. Het lange termijn perspectief, dus hoe we mensen zo lang als mogelijk gezond kunnen houden, wordt zo langzamerhand uit het oog verloren. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst lijkt het credo. TSN/ASITO speelt perfect in op deze politieke realiteit en kiest voor de goedkoopste formule. Een formule waarmee de eertse lijns-zorg stap voor stap wordt uitgehold.

Thuiszorg is fijnmazig systeem
De thuiszorg is een fijnmazig systeem van huishoudelijke hulp, enkelvoudige zorg, signalering, doorverwijzing naar de huisarts, gecompliceerde zorg aan huis en ingrijpen waar nodig is. Samen met de huisartsen vormt de thuiszorg de spil van de Nederlandse gezondheidszorg waarmee wij in Nederland in staat zijn geweest in vroeg stadium in te grijpen bij veel ziekteproblemen. Waarmee wij ook in staat zij geweest persoonlijke problemen in vroeg stadium in positievere banen te leiden bij mensen die zich zelf en hun gezinnen in een negatieve spiraal dreigden te brengen. Een volksgezondheidssysteem waar de rest van de wereld met jaloezie naar kijkt. Dankzij de goede organisatie van de eerste lijn is, van alle landen met een volwaardige gezondheidszorg, het Nederlandse systeem én de meest goedkope, én de meest doeltreffende. Bezuinigingen en marktwerking zullen op den duur, in tegenstelling tot de verwachtingen, zowel de kostenbewuste werkwijze ondergraven als ook de kwaliteit van de zorg.

Huishoudelijke verzorging en alfahulp zijn de ogen en oren van de professionele zorg
Gespecialiseerde hulpverleners, die mensen met verstandelijke gebreken of psychiatrische problemen behoeden voor afglijden naar zelfverwaarlozing, hebben de huishoudelijke verzorging en alfahulp hard nodig. Zij zijn de ogen en oren van de beter opgeleide professionals. Ook voor de wijkverpleging geldt dat zij verslechteringen bij mensen met een gezondheidsrisico sneller in beeld krijgen dankzij de signalerende functie van de huishodelijke verzorging. Dat geldt vervolgens ook voor huisartsen. Dankzij de thuiszorg komen huisartsen vaak in vroeg stadium op het spoor van beginnende dementie, van verwardheid bij mensen die in het verleden een herseninfarct hebben gehad, van verwaarloosde en beginnende suikerziekte, enzovoort.

Thuiszorg is niet alleen maar schoonmaken
Als de huishoudelijke verzorging van de thuiszorg alleen wordt gezien als een werkvorm die de afwas doet en stofzuigt bij mensen die dat zelf niet meer goed kunnen en vervolgens de conclusie wordt getrokken dat dit ook door een schoonmaakbedrijf gedaan kan worden, dan werpen wij ons tientallen jaren in de tijd terug. Deze naieve veronderstelling die steeds meer leeft bij zorgondernemers, beleidsmakers en politici vormt langzamerhand een bedreiging van de volksgezondheid. Door deze veronderstelling schakelen we steeds meer de vroegsignalerende werking van thuiszorg en vervolgens die van de huisartsen uit. Mensen zullen onopgemerkt veel langer met kwalen rondlopen, die pas aan het licht komen als ze al de eerste stadia van het ziekteproces hebben gepasseerd. Zeker met de vergrijzing in het vooruitzicht, is dit een alarmerende situatie. Hierdoor zal de gezondheidszorg niet goedkoper en efficienter worden, zoals nu wordt betoogd, nee zij zal gelijdelijk aan onnodig veel duurder worden, omdat veel mensen, door te laat bij de dokter aan te komen, veel meer gebruik zullen gaan maken van de gespecialiseerde en veel duurdere ziekenhuiszorg. Inherent gevolg zal zijn dat de wachtlijsten bij ziekenhuizen oplopen. Onnodig veel mensen dreigen hiermee in een gezondheidsbedreigende gevarenzone te komen.