Het Nederlandse Rode Kruis

Persberichten

Rode Kruis bemant 0800 1351 voor vragen ongeval Apeldoorn

Vijf vrijwilligers van het Rode Kruis bemannen sinds vrijdag 1 mei de verwantentelefoon om vragen met betrekking tot het ongeval en mogelijke betrokkenen te beantwoorden.

Koninginnedag in Apeldoorn is donderdagochtend 30 april ruw verstoord door een personenauto die op de menigte inreed. Vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis verleenden direct eerste hulp en boden ondersteuning aan de ambulancediensten.

Naar aanleiding van het grote aantal telefoontjes dat binnenkwam bij de gemeente Apeldoorn, is op vrijdag 1 mei door de gemeente besloten om telefoonnummer 0800 1351 open te stellen voor vragen. Vijf vrijwilligers van het Rode Kruis bemannen sinds vrijdag 1 mei de verwantentelefoon om vragen met betrekking tot het ongeval en mogelijke betrokkenen te beantwoorden.

Hulpverlening koninginnedag
Na de eerste hulpverlening ter plaatse van het ongeval werden twee gewonden opgevangen in het Rode Kruis gebouw in Apeldoorn. Gezien de grote emotionele impact van het ongeval op de hulpverleners van het Rode Kruis, zijn diezelfde middag twee psychologen ingezet om psychosociale nazorg aan de betrokken vrijwilligers te geven. Ook werd opvang en verzorging geboden in een schoolgebouw aan 35 gehandicapten van een drumband die getuige waren van het ongeluk.

Ondanks de afgelasting van de feestelijkheden naar aanleiding van het ongeluk, bleven de Eerste Hulp posten van de Rode Kruis vrijwilligers bemand om eventuele eerste hulp of assistentie te verlenen aan de tienduizenden bezoekers in Apeldoorn. Er waren ruim 100 Rode Kruis vrijwilligers aanwezig om hulpverlening te kunnen bieden.