Het Nederlandse Rode Kruis

Persberichten

Rode Kruis treft extra voorbereidingen griepuitbraak

Deze activiteiten behelzen samenwerking met de lokale overheden als partner in het nationale rampenplan voor een pandemie, het communiceren van hygiënische handelingen om besmetting te voorkomen en het mobiliseren van getrainde vrijwilligers om snel te kunnen reageren bij een mogelijke pandemie.

Met de afkondiging van alarmfase 5 en de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie tot een directe reactie van de internationale gemeenschap, acht het Rode Kruis aanvullende maatregelen vanuit haar wereldwijde organisatie noodzakelijk. Het Internationale Rode Kruis geeft aan 3,3 miljoen euro nodig te hebben om verdere verspreiding van het H1N1 virus te beperken en het risico op een wereldwijde pandemie in te dammen.

Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over de recente griepuitbraken over de hele wereld. De organisatie onderschrijft de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de varkensgriep kan uitgroeien tot een wereldwijde pandemie. Het Rode Kruis onderneemt daarom directe stappen om de ondersteuning van lokale overheden wereldwijd optimaal te faciliteren.

Rode Kruis in actie tegen verspreiding griepvirus

Het Internationale Rode Kruis schat in dat meer dan 130 van de 186 lokale Rode Kruis verenigingen al maatregelen hebben genomen om de impact van het griepvirus te beperken. Deze activiteiten behelzen samenwerking met de lokale overheden als partner in het nationale rampenplan voor een pandemie, het communiceren van hygiënische handelingen om besmetting te voorkomen en het mobiliseren van getrainde vrijwilligers om snel te kunnen reageren bij een mogelijke pandemie.

Naar aanleiding van de uitbraken van SARS en het vogelgriepvirus heeft het Rode Kruis de afgelopen jaren diverse middelen, zoals voorlichtingsfolders, ontwikkeld om lokale Rode Kruis verenigingen voor te bereiden op directe ondersteuning bij een eventuele griepuitbraak. Het wereldwijde netwerk van ruim 110 miljoen vrijwilligers biedt de capaciteit om op zeer korte termijn burgers te waarschuwen en getrainde vrijwilligers in te zetten om voorlichting te geven over het voorkomen van besmetting.

"Deze griepuitbraak vormt een test voor ons collectieve vermogen om ons voor te bereiden en te reageren op grensoverschrijdende dreigingen zoals deze griepuitbraak. Het Rode Kruis zal het geld wereldwijd inzetten om een adequate ondersteuning van Rode Kruis verenigingen aan lokale overheden te kunnen garanderen", aldus Bekele Geleta, Secretaris Generaal van de Internationale Federatie van het Rode Kruis.

Nederlandse Rode Kruis paraat

Ook het Nederlandse Rode Kruis kan direct in actie komen, mocht de overheid een beroep hiertoe doen. Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis licht toe: "Als partner in de rampenhulpverlening in Nederland, beschikken wij over een operationeel ondersteuningsplan dat bij een eventuele grieppandemie in werking wordt gesteld. Ons uitgebreide netwerk van vrijwilligers kan bijvoorbeeld worden ingezet om voorlichting te geven over het beperken van verspreiding van het griepvirus of bij een massavaccinatie, mocht hier vraag naar zijn. Zo zijn onze vrijwilligers recent nog ingezet bij de grootschalige vaccinatie tegen baarmoederhalskanker."

Voorzorgsmaatregelen voor reizigers uit Mexico

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert reizigers die vanaf 17 april teruggekomen zijn uit Mexico en binnen vier dagen minimaal 38,5 graden koorts hebben ontwikkeld, zich te melden bij de GGD.

Hygiënische maatregelen om besmetting te voorkomen

Griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten of waar slecht geventileerd wordt. Ook worden de virussen overgedragen via handen en voorwerpen zoals een deurknop.

Onderstaande maatregelen verkleinen de kans dat u besmet wordt, of dat u griep aan anderen overdraagt.


* Was regelmatig uw handen met water en zeep en raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan. Handen wassen is belangrijk voor het eten en na het hoesten, niezen of snuiten. Droog de handen met een stuk keukenrol of een papieren handdoekje.


* Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander.


* Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken, tissues of handdoekjes en gebruik ze eenmalig. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak.


* Maak voorwerpen zoals deurknoppen vaak schoon. Was ook regelmatig beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C.


* Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot).

Klik hier voor meer informatie om kans op besmetting te verkleinen.