Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


Skatebond Nederland


Nederland blijft overeind tijdens topwedstrijden in Heerde


De Belg Bart Swings en de Colombiaanse Kelly Martinez zijn vandaag in de internationale Skate Off in Heerde eindwinnaars geworden van het klassement over twee lange afstanden. Ronald Mulder en de Colombiaanse Jersy Puello wonnen het klassement over twee sprintafstanden. Hoewel het CadoMotus World Team met wereldtoppers als Bart Swings, Ferre Spruyt, Shane Dobbin en DJ Nation nog een maatje te groot is, hebben de Nederlanders laten zien volop mee te kunnen doen in de races op de piste.


Sjoerd Huisman eindigde als derde in het klassement over twee afstanden (afvalwedstrijd en puntenkoers) en was daarmee de beste Nederlander, achter de Belgen Bart Swings en Ferre Spruyt, op wie geen maat stond. Crispijn Ariëns eindigde verrassend als derde in de 10 km puntenkoers. Hij reed twee keer weg bij het peloton, maar ook Ingmar Berga en Sjoerd Huisman lieten zich niet onbetuigd in de sprints om de punten.
"Een puntenkoers is heel anders als een afvalkoers. In een puntenkoers moeten die toppers zelf ook sprinten," verklaarde Crispijn Ariëns het spektakel van de puntenkoers, waarin de ene aanval de andere opvolgde. De 20-jarige Heerenveener was teleurgesteld over de tegenvallende Nederlandse opkomst. "In Nederlandse baanwedstrijden staan er veertig aan de start, maar hier blijven er opeens een heleboel weg. Dat is hartstikke jammer. Dit is een prachtige kans om te rijden met wereldtoppers en om snelheid en behendigheid op te doen." Hij had zelf niet verwacht zo goed te presteren, "zeker niet na de krachtsinspanning van twee dagen geleden in Oldebroek." Ariëns won daar de marathon in de Univé World on Wheels-competitie door alleen aan te komen.
Sjoerd Huisman werd in de puntenkoers vierde, Ingmar Berga zesde. Ze reden, als vertegenwoordigers van verschillende ploegen, ieder voor zich. Ariëns: "Ik denk dat als ze zouden samenwerken, ze nog een heel eind zouden komen in de strijd met die cracks."


Bij de vrouwen domineerde de Bont-ploeg met de Colombiaanse rijdsters Kelly Martinez en Alexandra Vivas en de Nieuw-Zeelandse Nicole Begg, maar Bianca Roosenboom, Elma de Vries en Mariska Huisman gaven goed tegengas. Bianca Roosenboom (Kampen), die gisteren tweede werd op de 300 meter, eindigde zelfs als tweede in het klassement over twee afstanden (afval- en puntenkoers) achter de Colombiaanse Kelly Martinez. De uitslag werd hier enigszins vertekend door een valpartij van Nicole Begg en Kelly Martinez enkele ronden vóór het eind in de puntenkoers. Begg en Martinez reden op dat moment overtuigend op de eerste en tweede plek qua puntenaantal. Nu won hun Colombiaanse ploeggenote Alexandra Vivas, gevolgd door Bianca Roosenboom en een andere Colombiaanse, Cecilia Baena. Kelly Martinez wist op een ronde achterstand nog naar de finish te rijden en ook Begg strompelde geblesseerd over de streep, maar verloor haar punten. Ze moest zich in het ziekenhuis laten behandelen aan een gescheurde enkelband en een gebroken vinger.


Bart Swings won eerder op de dag ook de 500 meter. De Belgische alleskunner, die niet eens geldt als pure sprintspecialist, klopte op de streep Ronald Mulder. De Amerikaan William Bowen werd derde, de Australiër Daniel Greig vierde. Mulder: "Ik wist van tevoren dat het een tactische race zou worden. Je kunt hier tegenwoordig binnendoor en buitenom passeren omdat de baan niet meer zo glad is. Misschien kwam ik iets te vroeg op kop. Maar Bart Swings heeft gewoon de snelste volle ronde." Ronald Mulder won wel het sprintklassement over twee afstanden en haalde dus 900 euro op. "Als je me dat van tevoren had verteld, had ik het niet geloofd." Qua snelheid gaat de Zwollenaar nog steeds vooruit. "Ik was viertiende sneller dan vorig jaar. Afgelopen winter hebben we goede krachttraining gedaan met Gerard van Velde. Gelukkig mag ik ook het EK skeeleren in België rijden. Alleen trainen geeft me niet genoeg vertrouwen, ik heb ook wedstrijden nodig."


Bij de vrouwen won de Colombiaanse Jersy Puello de 500 meter. Ze was dat aan haar stand verplicht, want ze is op deze afstand wereldkampioene op zowel de piste als de weg. Puello werd hiermee eindwinnaar van het klassement over twee afstanden. Haar landgenote Cecilia Baena finishte op de 500 als tweede, de Italiaanse Europees kampioene Erika Zanetti werd derde en Elma de Vries vierde.
Bianca Roosenboom en Brigitte Mendez werden in de halve finale gedeklasseerd naar de zevende en achtste plaats wegens ongeregeldheden.


Voorzitter Bertus Dokter van de organiserende Skeelerclub Oost-Veluwe is over het algeheel tevreden, hoewel hij had gehoopt op meer publiek én een grotere Nederlandse deelname, niet alleen bij de senioren maar ook bij de junioren en kadetten. "We hadden een topveld, met grote internationale namen en prachtige wedstrijden. Maar de Nederlandse opkomst viel me tegen. Is het angst, is het onzekerheid, zijn ze bang om hier af te gaan? Maar ze rijden wel met volle bussen naar evenementen als Trois Pistes en Gross-Gerau. Voor de jeugd is dit een prachtige gelegenheid om ervaring op te doen."


De data voor de Univé Skate Off van volgend jaar staan vast: opnieuw 1 en 2 mei.
De Colombianen zijn alweer op weg naar het volgende evenement. Vannacht rijden ze de hele nacht door naar Italië, om morgen om elf uur aan de start te staan bij een wedstrijd in Triëst.


Karin Verhoef


10 km puntenkoers mannen:


1. Bart Swings (Bel)

2. Ferre Spruyt (Bel)

3. Crispijn Ariëns (Ned)

4. Sjoerd Huisman (Ned)

5. Andres Muñoz (Col)

6. Ingmar Berga (Ned)

7. Wannes Van Praet (Bel)

8. DJ Nation (NZ)

9. Jurriën Haasjes (Ned)

10. Shane Dobbin (NZ)

11. Julien Sourisseau (Fra)

12. Maarten Swings (Ned)

13. Geert Plender (Ned)

14. Gary Hekman (Ned)

15. Stijn Van Hove (Bel)

16. Nicolas Zamudio (Col)

17. Kevin Gauclin (Fra)

18. Kalon Dobbin (NZ)

19. Sander Corne (Bel)

20. Yannick Verleene (Bel)

21. Brecht De Smedt (Bel)

22. Erik Bouwhuis (Ned)

23. Thijs Smets (Ned)

24. Gerard Haasjes (Ned)

25. Dennis Spijkerboer (Ned)

26. Magnus Asping (Den)

27. Vincent Riemersma (Ned)

28. Dirk van de Worp (Ned)

29. Carlos Perez (Col)

30. Maikel van Putten (Ned)

31. Joseph Izquierdo (Col)

32. Jarco Gorkink (Ned)

33. Pablo Matute (Col)

34. Florian Lefèvre (Fra)

35. Jorge Cifuentes (Col)


5 km puntenkoers vrouwen:


1. Alexandra Vivas (Col)

2. Bianca Roosenboom (Ned)

3. Cecilia Baena (Col)

4. Kelly Martinez (Col)

5. Brigitte Mendez (Col)

6. Liana Holguin (Col)

7. Elma de Vries (Ned)

8. Mariska Huisman (Ned)

9. Nicole Begg (NZ)

10. Jessica Gausesaboos (Bel)

11. Margo van de Merwe (Ned)

12. Ria Westenbroek (Ned)

13. Rebecca de Graaff (Ned)

14. Brooke Lochland (Aus)

15. Britta Vantournhout (Bel)

16. Hilde-Marije Dijkstra (Ned)


500 meter mannen:


1. Bart Swings ( Bel, 44,719)

2. Ronald Mulder (Ned)

3. William Bowen (VS)

4. Daniel Greig (Aus)

5. Kalon Dobbin (NZ)

6. Ferry Spruyt (Bel)

7. Florian Lefèvre (Fra)

8. Kevin Gauclin (Fra)

9. Andres Muños (Col)

10. Crispijn Ariëns (Ned)

11. Jorge Cifuentes (Col)

12. Michel Mulder (Ned)

13. Carlos Perez (Col)

14. Joseph Izquierdo (Col)

15. Brecht De Smedt (Bel)

16. Lasse Simoni (Den)

17. Magnus Asping (Den)

18. Thijs Smets (Ned)

19. Maikel van Putten (Ned)

20. Erik Roke (Ned)


500 meter vrouwen:


1. Jersy Puello (Col, 48,886)

2. Cecilia Baena (Col)

3. Erik Zanetti (Ita)

4. Elma de Vries (Ned)

5. Brooke Lochland (Aus)

6. Margo van de Merwe (Ned)

7. Bianca Roosenboom (Ned, gedeklasseerd)

8. Brigitte Mendez (Col, gedeklasseerd)

9. Britta Vantournhout (Bel)

10. Jessica Gaudesaboos (Bel)

11. Annabel Decleer (Bel)

12. Mariska Huisman (Ned)

13. Hilde-Marije Dijkstra (Ned)

14. Maurine Kroon (Ned)

15. Antoinet Prins (Ned)

16. Francesca Bettrone (Ita)


Skate Off mannen:


1. CadoMotus (Bart Swings, Ferre Spruyt, Shane Dobbin)
2. Powerslide/Univé (Kalon Dobbin, Carlos Muñoz, Daniel Greig)
3. Sjoerd & Co (Sjoerd Huisman, Ronald en Michel Mulder)


Skate Off vrouwen:


1. Italië (Erika Zanetti, Francesca Bettrone, Mandy Groot)
2. CadoMotus (Bianca Roosenboom, Elma de Vries, Mariska Huisman)
3. Indervalle (Liana Holguin, Brigitte Mendez, Jersy Puello)


Uitslagen: http://www.skeelerhuus.nl/pages/skate_offpag.html




Skatebond Nederland