Trots op Nederland

Nieuws

Minster Bos weigert graaicultuur aan te pakken

Minister Bos geeft aandeelhouders geen hulpmiddel in handen om definitief af te rekenen met de extreme graaicultuur bij topmanagers. Rita Verdonk: "Wel de woorden, niet de daden. Bos beschermt het grootkapitaal."

Verdonk trekt deze conclusie naar aanleiding van antwoorden op haar Kamervragen. Bos is niet bereid het Burgerlijk Wetboek zodanig aan te passen dat de beloning van het topmanagement voortaan verplicht een apart agendapunt is bij aandeelhoudersvergaderingen. Volgens hem beschikken de aandeelhouders nu al over voldoende instrumenten om graaien tegen te gaan.

"Zelfs nu de bal voor een open doel wordt gelegd, ontbreekt het dit kabinet aan daadkracht om die erin te trappen," stelt Verdonk: "Gemakshalve vergeet Bos dat juist de huidige wetgeving extreem graaigedrag in de hand heeft geholpen. De recente ontwikkelingen bij KPN bewijzen dat nogmaals."

Verdonk voorspelt dat binnen enkele jaren alles terug is bij het oude: "Uiteindelijk betalen de burgers de prijs. Via lastenverhoging, een beroerd rendement op beleggingen en de pensioenfondsen. Het `old boys network' heeft gewonnen. De burger heeft het nakijken. Dit is precies waar ik in het Kamerdebat met de heer Bos al voor heb gewaarschuwd. "

Verdonk heeft wel een idee waarom Bos de aandeelhouders niet steunt: "Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat Bos bezig is rechts voor te sorteren en daarmee de fundamenten te leggen voor zijn carrière buiten de politiek."

Na het meireces gaat Verdonk de Kamer een motie voorleggen waarin het kabinet wordt verzocht de wet dusdanig te wijzigen, dat het beloningsbeleid van het topmanagement verplicht een apart agendapunt wordt bij de aandeelhoudersvergadering van beursgenoteerde ondernemingen.

TrotsopNederland
Rita Verdonk
3 mei 2009