KNHS


Wim Derks wordt Nederlands Kampioen junioren
2 mei 2009
Finaliesten NK springen jeugd

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Derde titel op rij voor Maikel van der vleuten bij de Young Riders

MIERLO (KNHS) - De 18-jarige Wim Derks (Zeeland) is met de bruine hengst Triomphe de Muze na een spannende barrage Nederlands kampioen geworden bij de junioren. In deze barrage, die de beslissing over goud, zilver en brons moest brengen en waarvoor zich drie ruiters hadden geplaatst, bleef Wim Derks als enige van het trio foutloos. Boy Peels (17) uit Eindhoven noteerde met Upstream in die barrage twee springfouten en Jody van Gerwen, eveneens 17 jaar en afkomstig uit Limbricht, noteerde met Shalon Stanford als eerste starter in die barrage drie springfouten en kreeg daarmee het brons.

De drie klasgenoten uit de Master Class van Deurne maakten het elkaar bijzonder moeilijk, want Wim Derks, die als leider van het klassement aan het derde onderdeel van dit NK begon, noteerde in de tweede manche van deze wedstrijd één springfout, waardoor Peels en Van Gerwen na drie wedstrijden op gelijke hoogte met hem kwamen en een barrage noodzakelijk was. Op de vierde plek met één strafpunt meer eindigde Wouter Vos (Apeldoorn) met Chelsea.
"Ik ben een kampioensruiter, want ik was al drie maal in de klasse M en ook in de klassen Z en ZZ KNHS kampioen. Ik had niet verwacht met deze hengst nu al succesvol te zijn, want ik mag dit paard pas sinds een paar maanden rijden", aldus de kersverse winnaar Wim Derks, van wie de verrassing Nederlands Kampioen te zijn geworden van het gezicht was af te lezen. Boy Peels, die onderricht krijgt van Henk van de Pol, draait pas sinds twee jaar mee op het niveau van de Van den Boogaard Cup, die als kraamkamer dient van jong talent. "Ik weet dat ik op dit niveau een relatieve nieuwkomer ben, maar ik hoop dat mijn naam nu een heel klein beetje gevestigd is", aldus Peels. De fragiele Jody van Gerwen was iets confuus van haar derde plek. "Ik krijg goed les van Peter Bulthuis en bondscoach Sven Harmsen. Mijn ambitie is dit jaar een top prestatie neer te zetten op het EK in Hoofddorp en om dan op hoog niveau mee te gaan draaien temidden van de Young Riders", aldus Van Gerwen.

Young Riders

Maikel van der Vleuten (Mierlo) is met VDL Groep Dargita voor de derde maal Nederlands kampioen geworden bij de Young Riders. Eigenlijk had de voor een thuispubliek rijdende ruiter met zijn andere paard VDL Groep Naomi ook het zilver gewonnen, maar de reglementen staan niet toe dat dezelfde ruiter met een ander paard in de top drie eindigt. Het zilver ging nu naar Chantal Regter (Enschede) met Olijfje, terwijl het brons werd opgeëist door de TU Twente student Gerben Morsink (Beuningen) met Carthino.

Na de openingswedstrijd in het Nederlands Kampioenschap voor Young Riders leek Maikel van der Vleuten dit kampioenschap al niet meer te kunnen ontgaan. Toch bracht het rijden van een thuiswedstrijd extra spanning met zich mee. "Vooral op woensdag had ik last van mensen die met allerlei vragen kwamen. Maar toch heb ik me heel goed op dit NK kunnen concentreren en daardoor bleven mijn prestaties met mijn andere paarden iets onder de maat", aldus Van der Vleuten junior, die eigenlijk dit kampioenschap met goud en zilver afsloot. Dat toch Chantal Rechter het zilver won heeft te maken met het reglement waaronder dit kampioenschap wordt verreden. Hierin staat nadrukkelijk vermeld dat in de eindstand slechts het best behaalde resultaat van een ruiter meetelt voor het eindklassement van het Nederlands Kampioenschap. "VDL Groep Dargita en VDL Groep Naomi zijn alle twee paarden die een kampioenschap als dit aankunnen. Ik begon misschien niet overtuigend begonnen aan dit kampioenschap, maar ik heb me rustig gehouden en steeds overtuigender het NK uitgereden", aldus Maikel van der Vleuten, die bijna alles samen doet met zijn vader Eric. Ook Chantal Regter begon niet overtuigend aan dit kampioenschap. "Ik heb over deze eerste wedstrijd iets te licht gedacht, maar ben gelukkig goed terug gekomen", aldus Regter. De kampioen van vorig jaar Gerben Morsink moest nu genoegen nemen met het brons. "Mijn paard Carthino heeft vorig jaar veel gedekt en ik heb hem in slechts vijf weken naar dit kampioenschap toe getraind. In die periode pakte deze van Carthago Z afstammende hengst goed aan, met deze derde plek als resultaat! Ik had in de eerste manche van de beslissingen brengende derde wedstrijd een pechfoutje, maar toch vond ik dat mijn sterkste ronde", aldus Morsink.
Wesley Heijdens (Enschede), die voor aanvang van die derde wedstrijd nog uitzicht had op een topklassering, werd na een springfoutje geconfronteerd met een weigering op de sloot en viel ver terug.

Bondscoach Sven Harmsen was zeer tevreden over de beide Nederlandse Kampioenschappen. "De parcoursen in alle drie de wedstrijden waren zeer goed rijdbaar, maar opvallend is wel dat de verschillen tussen de top en de staart van het klassement significant groot waren. Veel ruiters zullen meer moeten doen aan de dressuurmatige africhting van hun paarden. Er is de komende maanden veel werk aan de winkel om de verschillen tussen de ruiters die zich gaan voorbereiden op het EK in Hoofddorp kleiner te maken, maar de medaillewinnaars van dit NK zijn op de goede weg" aldus Harmsen, die ook meldde dat in Mierlo alles optimaal voor elkaar was. "Het waren voor zowel de junioren als de Young Riders echte kampioenschappen en niemand is met geluk in de prijzen gevallen. Alle medaillewinnaars zijn ruiters die het in zich hebben om de klus die ze moeten klaren op het laatste moment af te maken", aldus Harmsen. Het Nederlands kampioenschap voor junioren en Young Riders zal ook in 2010 en 2011 in Mierlo worden verreden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chmierlo.nl

Uitslag finale NK springen Young Riders:


1) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Naomi (v. Concorde) - 4
2) Chantal Regter (Enschede) - Olijfje (v. Epilot) - 6.91
3) Gerben Morsink (Beuningen) - Carthino - 10.22

Uitslag 3e wedstrijd NK Young Riders:


1) Chantal Regter - Olijfje - 0 - 71.28 / 0
2) Maikel van der Vleuten - VDL Groep Dargita - 0 - 75.20 / 0
3) Chantal Regter - Baggio (v. Heartbreaker) - 4 / 73.54 / 0

Uitslag finale NK springen junioren:


1) Wim Derks (Zeeland) - Triomphe de Muze (v. Chin Chin) - 4 / barr: 0 / 44.63

2) Boy Peels (Eindhoven) - Upstream (v. Lux) - 4 / barr: 8 / 42.63
3) Jody van Gerwen (Limbricht) - Shalon Stanford (v. Marlon) - 4 / barr: 12 / 40.11

Uitslag 3e wedstrijd NK junioren:


1) Boy Peels - Upstream - 0 - 81.31 / 0

2) Jody van Gerwen - Shalon Stanford - 0 - 84.23 / 0
3) Wouter Vos (Apeldoorn) - Chelsea - 0 - 86.46 / 0

Foto's finalisten NK springen junioren en Young Riders door: Remco Veurink / www.melissen.net