Ingezonden persbericht


Carpe Artem! Carpe Hortum!
Zesde editie beeldentuin Land en Beeld toont internationaal karakter

Na het succesvolle eerste jubileum in 2008 presenteert Land en Beeld dit jaar vanaf zondag 3 mei de zesde editie van de Beeldentuin aan de Oude Zuiderlingerdijk, met nieuw werk van ruim veertig kunstenaars. Gewoontegetrouw is in de selectie ervoor gekozen een groot aantal kunstenaars te volgen die geregeld exposeren bij Land en Beeld. Maar dit jaar wordt voor het eerst ook een duidelijk internationaal accent gelegd, met werken van twee Belgen, twee Duitsers, drie Fransen en drie Engelsen. Daarbij verwelkomen wij elf Nederlandse kunstenaars die voor het eerst in de Beeldentuin exposeren.

Carpe Artem, Carpe Hortum is de naam van de tentoonstelling. Oftewel, in goed Nederlands: geniet van de kunst zowel als van de tuin. Want dat is waar het de samenstellers om te doen is: het beeld én het land, het beeld ín het land. Daarbij leven wij een tijdsgewricht dat zich kenmerkt door een ongekende diversiteit van kunstuitingen. Om daarin niet te verdwalen, is het van groot belang de gestelde criteria voor onze keuzes vast te houden. Ook dit jaar hebben wij ons daarom laten leiden door onze inmiddels beproefde uitgangspunten: innovativiteit, originaliteit, weerbarstigheid en beeldende kwaliteit.

Het zou te ver voeren in dit bericht alle werken te beschrijven, maar om een indruk te geven, volgt hieronder een aantal opvallende voorbeelden:
- André Pielage maakt ter plaatse een installatie
- Chris Peterson, Ton Kalle, Caroline Teesing en Cissy van der Wel laten nieuwe steensculpuren zien.
- Helen Vergouwen en Jean-Francois Coadou, beiden lid van het metrisch-abstracte collectief MADI , brengen stalen abstracte vormen.
- De Duitse kunstenaars Jens Ossada, die afgelopen jaar zijn werk presenteerde op de grote tentoonstelling Saksiche Kunstmesse KRMS-Biennale en Karien Vervoort met een presentatie op de Erfurtse Biennale 2008, zijn uitgenodigd hun nieuwste werk te laten zien.
- Glastoepassingen als onderdeel van de ruimtelijke vorming zijn terug te vinden in het werk van Daniel Olislaegers en Marianne Lammers, terwijl Willem Noyons buitenwerk in glas laat zien.
- Zeker niet onvermeld mogen blijven de sterke houten objecten van Liesbeth Bijwaard en de bronzen spiralen herculeum-babel van Sjoerd Buisman.
- en dan zijn er nog de bijdragen van Kevin Dagg, die werkt vanuit zeer aangrijpende Worldpressfoto's, en John Farrugia, die christelijke voorstellingen uitbeeldt in bronzen en aluminium geraamten.

Een uitputtende namenlijst van de deelnemende kunstenaars vindt u onderaan dit persbericht. Hun beelden en installaties staan, zo veel mogelijk in harmonie met hun omgeving, opgesteld in een prachtig natuurpark van circa vijftienduizend vierkante meter.

Hierbij nodigen wij u uit voor de opening van de tentoonstelling, op zondag 3 mei om 15.00 uur. Aanvullende informatie over de deelnemende kunstenaars, alsmede een routebeschrijving naar de beeldentuin vindt u op www.landenbeeld.nl. Vanaf 3 mei is de beeldentuin geopend op zaterdag en zondag van 10.00-16.00 uur, daarbuiten is een bezoek mogelijk op afspraak. Toegang per persoon 4 euro.

Beeldentuin en Galerie Land en Beeld
Oude Zuiderlingedijk 12
4147 BP Asperen (Gld.)
T 0031 (0)345 632423
M 0031 (0)6 21908504
E info@landenbeeld.nl

Lijst van deelnemende kunstenaars

Deze oude bekenden komen met nieuw werk:
Mariëlle van den Bergh
Fred Bontje
Sjoerd Buisman
Liesbeth Bijwaard
Liesbeth Crooijmans
Mels Dees
Harrie Eijkemans
Ton Kalle
Reinier Lagendijk
Herbert Nouwens
Alinda Ottens
Ineke Roelfzema
Henk van Rooij
Rob Ruimers
Marion van der Schelde
Caroline Teesing
Albert Verkade
Harriet Verleun
Cissy van der Wel
Gonda van der Zwaag

Deze Nederlandse kunstenaars verwelkomen wij voor het eerst: Hellen Abma
Maarten Fleuren
Marianne Lammersen
Willem Noyons
Chris Peterson
Andre Pielage
Kees Reijnen
Mari Shields
Helen Vergouwen
Linda Verkaaik

Buitenlandse kunstenaars:
Kevin Dagg (GB)
John Faruggia (GB)
Natalie Taylor (GB)

Jean-Francois Coadou (Fr)

Daniel Olislaegers (Be)
Paty Sonville (Be)

Jens Ossada (BRD)
Karien Vervoort (BRD)


---- --