Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Sierlijke krullen en gevels als kunstwerken

Rondleiding Art Nouveau

Zondag 3 mei 2009 - 11:00 uur

Wandel mee en ontdek de zwierige lijnen, die de Art Nouveau kenmerken. Aorta-gids Wineke Hiddema leidt u langs verschillende panden in Utrecht, waar veelal de welgestelden hun gevels lieten ombouwen tot een waar kunstwerk.

De gracieuze vormen van de Art Nouveau, ofwel Jugendstil (1890-1914), vind je door heel Europa: van de ingangen van de Parijse metro en de Eifeltoren tot de Grand Cafés in Praag en het woonhuis van de architect Victor Horta in Brussel. Ook in Utrecht heeft deze stroming zijn sporen nagelaten, zoals te zien is bij apotheek De Liefde in de Voorstraat en Hotel Noord Brabant aan Vredeburg.

Art Nouveau architecten beschouwden de gevel als een kunstwerk. De gevel werd een affiche, die een representatie vormde van wat zich binnen afspeelde. De oude winkel in de Zadelstraat onderstreept dit principe met aapjes in de hoefijzerbogen en flamingo's in de bonte tegeltableaus.

Aanvang: 11.00 uur
Vertrek: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14 Kosten: 7,50 euro per persoon (6,25 euro voor Vrienden van Aorta, studenten, U-pas, 65+ en CJP). Duur: 1 oe uur
Inschrijving en informatie: van tevoren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich opgeven via tours@aorta.nu maar ook telefonisch of aan de balie. S.v.p. erbij vermelden of u in het bezit bent van een U-pas, studentenpas, 65+-pas, CJP-pas of dat u Vriend van Aorta bent", Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de rondleiding niet door.

Architectuurcentrum Aorta is geopend van woensdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030) 2321686.

De rondleiding maakt deel uit van het rondleidingenprogramma van Architectuurcentrum Aorta langs (moderne) architectuur en landschapsarchitectuur in Utrecht. Het programma staat op onze website www.aorta.nu .

Noot voor de redactie -