Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
3 april 2009

Tentoonstelling Jan Hofman te Franeker

Galerie de Roos van Tudor organiseert een tentoonstelling van schilderijen en grafiek van Jan Hofman in de Martinikerk te Franeker van 3 mei t/m 29 augustus 2009.

De opening vindt plaats op zondag 3 mei 2009 in de Martinikerk op de Breedeplaats te Franeker, aan het einde kerkdienst van 09.30 uur.

Jan Hofman
Jan Hofman (1942) is bijna vijf decennia als beeldend kunstenaar werkzaam, als graficus en als schilder met gemengde technieken. Zijn omvangrijke oeuvre intrigeert door de visuele kracht en de geraffineerde kleurenrijkdom.

Recentelijk kondigde zich een nieuwe fase in het werk van Jan Hofman aan. Hij laat de etspers voorlopig met rust en neemt het penseel ter hand. Hij is begonnen met een nieuwe serie werken in gemengde techniek. Voortbouwend op de materieschilderijen van bomen en planten uit de periode van 1980 tot 1987 brengt hij de verf op een deel van het doek pasteus op. De onderwerpen ontleent hij aan de natuur: bladvormen, bloemen, maar ook aardappelschillen spelen een belangrijke rol. Opvallend is dat de kleur blauw niet voorkomt, alle nuances van groen en bruin zijn favoriet, soms aangevuld met rode en zwarte vlakken. Hofman is een bescheiden mens. Hij houdt zich liever op de achtergrond en zondert zich bij voorkeur af in de beslotenheid van zijn atelier. Daar bevecht hij zijn nieuwe artistieke denkbeelden. Dat doet hij met grote vasthoudendheid. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf. Zelden beoordeelt hij zijn werkstuk als "af" en "klaar", "Het is niet zoals het wezen moet" een uitdrukking die hij veel, en dus te pas en te onpas gebruikt. Aan zijn etsen is duidelijk te zien, dat het aanbreken van een nieuwe eeuw, oorzaak is van de veranderingen in zijn techniek. De etsen worden helderder van kleur en lichter van toon. Niet alleen zijn schilderijen hebben een natuurlijke tint, maar ook de recente etsen hebben natuurlijke elementen gekregen.

Martinikerk Franeker
De kerk is tweemaal geheel gerestaureerd, in 1876 en 1941. Bij de laatste restauratie zijn grafstenen onder de vlonders, die een groot deel (ongeveer driekwart) van de vloer bedekten, teruggevonden en is alles herschikt. Alle grafstenen (bijna 400 stuks, compleet of in fragmenten zijn nog aanwezig) kwamen in het zicht. De 27 belangrijkste werden in een ongeveer chronologische en kunsthistorische ontwikkelingsreeks langs de wanden opgesteld; de overige verdeeld over koor, kooromgang, zijbeuken en verbindend dwarspad, onder en vóór het orgel. Doordat deze kerk zo rijkelijk bedeeld is met prachtige oude grafstenen en het mooie orgel is deze kerk een van de mooiste kerken van Nederland. De schilderijen en het grafiek lenen zich uitstekend voor deze kerk. Dit komt onder andere door de natuurlijke elementen die Jan Hofman in zijn werken naar voren brengt.

////////// Einde bericht //////////

Locatie
Martinikerk, Breedeplaats, 8801 LZ FRANEKER
Openingstijden Martinikerk: Maandag: 13.30 - 17.00 uur Dinsdag t/m zaterdag: 11.00 - 17.00 uur