Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


HONDERDVIJFENDERTIG CNG-BUSSEN VOOR PERSONENVERVOER IN DEN HAAG Innovam traint HTM-personeel op het gebied van
aardgas

HTM Personenvervoer heeft Innovam, het kennis- en opleidingscentrum voor de mobiliteitsbranche, ingeschakeld om het trainingsprogramma te verzorgen rond werken met Compressed Natural Gas (CNG). HTM neemt 135 aardgasbussen en een aardgasvulstation in gebruik voor het personenvervoer in de regio Haaglanden.

"Hoewel het niet verplicht is, vinden we het essentieel dat het voltallige personeel van onze busvestiging goed wordt getraind", zegt Ton Stevens, manager Wagenparkservice en projectmanager Rijden op aardgas van HTM. "Alle medewerkers die met deze aardgasbussen te maken krijgen, moeten straks over voldoende kennis beschikken om veiligheid, correct onderhoud en juiste bediening te waarborgen." HTM is verantwoordelijk voor de invulling van de infrastructuur op de eigen locatie. CNG Net bouwt op dit moment het benodigde aardgasvulstation op het terrein van HTM. Ook verzorgt HTM zelf het onderhoud van de aardgasbussen. Innovam verzorgt de ontwikkeling en uitvoering van de trainingen die nodig zijn voor het veilig werken met CNG-bussen, het vulstation en de aanpassingen op locatie (werkplaats en stalling). Het trainingstraject wordt afgesloten met een branche-erkende toets, die bij voldoende resultaat leidt tot een branche-erkend certificaat. Buschauffeurs die slagen voor de toets, halen hiermee meteen een onderdeel van hun Richtlijn Vakbekwaamheid.

Gezonde leefomgeving
Zowel HTM als Innovam besteedt veel aandacht aan duurzame vormen van mobiliteit. "HTM zet zich in voor een beter milieu en een gezonde leefomgeving voor iedereen. Openbaar vervoer in de stad gaat verder dan het rijden van trams en bussen", aldus Stevens. "Een betrokken vervoerbedrijf heeft oog voor de omgeving en neemt actief deel aan sociale en maatschappelijke ontwikkelingen. Met het inzetten van aardgasbussen werkt HTM mee aan een leefbare stad." Leo Fransen, algemeen directeur Innovam, voegt eraan toe: "Duurzaamheid is een belangrijk thema. De beschikbaarheid van fossiele brandstof is eindig, dus moeten we er zuinig op zijn. Als kenniscentrum adviseren wij bedrijven in de mobiliteitsbranche hoe zij duurzamer kunnen opereren." Innovam heeft in samenwerking met RAI Vereniging en BOVAG het Instituut voor Duurzame Mobiliteit opgericht om informatie op dit gebied te verzamelen en ter beschikking te stellen aan de branche.

Fotobijschrift: Ton Stevens, manager Wagenparkservice van HTM en Leo Fransen, algemeen directeur van Innovam, beklinken de samenwerking op het gebied van aardgasbussen.

Nieuwegein, 28 april 2009