Nederlandse Vereniging van Journalisten

Freedomhouse Persvrijheid Barometer

zondag 3 mei 2009 | In 2008 is de persvrijheid wereldwijd afgenomen, aldus Hans Verploeg, voorzitter van Free Voice, die op 3 mei de Freedomhouse Persvrijheid Barometer presenteerde. Op de barometer valt af te lezen hoe het is gesteld met de persvrijheid wereldwijd. Slechts 18% van de wereldbevolking kent volledige persvrijheid, een kwart kent gedeeltelijke persvrijheid en 57% van de bevolking leeft in landen waar geen persvrijheid is.

Van alle 195 landen die in het onderzoek zijn opgenomen zijn 70 landen gerangschikt als vrij, 61 als gedeeltelijk vrij, en 64 als niet vrij. Dit betekent dat de persvrijheid enigszins is afgenomen ten opzichte van 2007. Tot de hekkensluiters, de landen met geen enkele persvrijheid, behoren Cuba, Eritrea, Libië, Birma, Turkmenistan en Noord-Korea. De landen Israël, Italië en Hong Kong zijn gezakt van de categorie landen met persvrijheid naar die van landen met een gedeeltelijke persvrijheid.

De grootste terugval van persvrijheid is te zien in de Oost-Europese landen, met name in Bulgarije, Kroatië en Bosnië, waar journalisten zijn vermoord of bedreigd. De verslechtering van de persvrijheid in Rusland heeft volgens het onderzoek van Freedomhouse onder andere te maken met de onwil van de rechterlijke macht om journalisten te beschermen.
De teruggang van de persvrijheid in het verre oosten is teleurstellend, aldus de onderzoekers. Met name China zou gedurende de Olympische Spelen instaan om de persvrijheid in acht te nemen maar in plaats daarvan behield het land de reputatie van 's werelds grootste tegenstander van de persvrijheid.
Net als voorgaande jaren scoren de landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika het laagst op de Persvrijheid Barometer. Israël verloor de status van een land met persvrijheid als gevolg van beperkingen waarmee journalisten te maken hebben gekregen en pogingen om de berichtgeving over Gaza te beïnvloeden.
In Latijns-Amerika verbeterden Haïti en Uruguay hun positie ten aanzien van de persvrijheid, in Bolivia, Ecuador, Guatemala en Nicaragua werd een verslechtering geconstateerd. Mexico zakte in de barometer na het toegenomen geweld in het land en de druk op de media door landelijke en lokale autoriteiten. In de Verenigde Staten zijn minder persvrijheidincidenten geteld. Daar staat tegenover dat de pluriformiteit onder druk staat als gevolg van de krimpende dagbladsector.

De landen met het hoogste niveau aan persvrijheid bevinden zich in West-Europa. Opmerkelijk is dat Italië is gezakt van een land met volledige persvrijheid naar een land met gedeeltelijke persvrijheid. Grote zorgen zijn er over de toegenomen mediamacht van Berlusconi en de intimidatie van journalisten door de georganiseerde misdaad en ultrarechtse groeperingen.

Hans Verploeg besteedde in zijn toespraak speciale aandacht aan de Sri Lankaanse journalist Tissa, voluit Jayaprakash Tissainayagam, en de Bosnische journalist Bakir Hadziomereiovic.
Tissa zit al langer dan een jaar gevangen en werd zonder arrestatiebevel opgepakt op grond van een antiterreurwet. Hij zou banden hebben met de Tamil-tijgers. Volgens Verploeg verdedigt Tissa de mensenrechten van alle burgers op Sri Lanka, ongeacht hun etniciteit.
De moslim Hadziomereiovic leeft al twee jaar onder intensieve politiebescherming omdat zijn kritische programma Zestig Minuten niet in de smaak valt bij twee religieuze en een politieke machthebber in Bosnië.
Volgens de Free Voice voorzitter staan deze twee journalisten symbool voor de achteruitgang van de journalistieke vrijheid in de hele wereld.