Ingezonden persbericht


EMOTIES LOPEN HOOG OP IN TELEFILM DE PUNT
De Punt, zondag 3 mei om 20.15 uur op Nederland 2

Op 23 mei 1977 werd bij het Drentse De Punt een trein gekaapt door negen jonge Molukkers. Meer dan 30 jaar later besluit de EO een Telefilm over de kaping te maken. Het uitgangspunt is Noor, de enige vrouwelijke kaper. Ze overleefde de kaping niet. De gebeurtenissen van het voorjaar 1977 worden in De Punt nagespeeld en bekeken vanuit de perspectieven van vijf van de betrokkenen. Koen, ex-kaper en de geheime liefde van Noor, Tjak, de vader van Noor die Koen veel verwijt, en Yvonne, ex-gegijzelde. Ook komt de toenmalige Minister van Justitie, Van Agt, aan het woord en Nico, de marinier die Noor doodschoot.

De kaping bij De Punt hield miljoenen Nederlanders wekenlang in zijn greep. In de vroege ochtend van 11 juni werd de kaping met geweld beëindigd. Zes kapers en twee passagiers kwamen daarbij om het leven. Ook Noor overleefde het niet. Zij ging de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke terrorist op Nederlandse bodem.

De vijf betrokkenen hebben allemaal hun eigen emoties en herinneringen. Koen wordt verteerd door verdriet om het verlies van zijn geliefde, en haat om de verbroken beloftes van de Nederlandse regering. Tjak, een breekbare man van over de 80, vindt dat Koen schuldig is aan de dood van zijn dochter en eist dat hij verantwoording aflegt. Yvonne heeft veel van haar traumatische ervaringen verdrongen. Van Agt staat nog altijd achter zijn beslissing om de kaping met geweld te beëindigen, en Nico, die naderhand als moordenaar werd gebrandmerkt, wil nu eindelijk zijn verhaal vertellen.

Telefilm, de Nederlandse speelfilm voor televisie, een coproductie van

onafhankelijke filmproducenten en de publieke omroep