Ingezonden persbericht


Persbericht

Hilversum 1 mei 2009

Opening Dag van de Persvrijheid op Stadhuisbrug Utrecht Pieter Broertjes start de Dag om 13:00 uur

De opening van de Dag van de Persvrijheid vindt zondag 3 mei aanstaande plaats om 13:00 uur op de Stadhuisbrug in Utrecht. Pieter Broertjes - hoofdredacteur van de Volkskrant - opent de dag met het bevrijden van een duif uit zijn kooi, als symbool van de wens om alle gevangen journalisten in de wereld vrij te laten. Op de derde mei vindt zowel de Persvrijheidlezing als de actie 'Teken voor Tissa' plaats in Utrecht.

De Persvrijheidlezing vindt vanaf 13.30 uur plaats in het Academiegebouw te Utrecht. Tijdens de lezing wordt ondermeer de Persvrijheid Barometer 2009 van Freedom House gepresenteerd. Uit de Barometer blijkt dat de persvrijheid in de wereld afgelopen jaar is gedaald. Nog maar 17% van de wereldbevolking leeft in een land met volledige persvrijheid.

De actie 'Teken voor Tissa' is een handtekeningenactie voor de onterecht gevangen Sri Lankaanse journalist Jayaprakash Tissainayagam - beter bekend als 'Tissa'. Tissa geldt als voorbeeld van al de journalisten in de wereld die bedreigd, gevangen gezet of zelfs vermoord worden voor het uitoefenen van het recht op persvrijheid. Op 3 mei kan iedereen op de Stadhuisbrug in Utrecht zijn handtekening zetten voor Tissa op een groot spandoek. De actie is een initiatief van Free Voice en Amnesty International.