Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief
2 mei 2009 Kunsthal KAdE
Smallepad 3
3811 MG Amersfoort
KUNSTHAL KAdE
open!

Vrijdag 1 mei: de feestelijke opening van Kunsthal KAdE. In aanwezigheid van ruim 600 gasten - waaronder architect Juan Navarro Baldeweg - heette de directeur van Amersfoort in C Gerard de Kleijn iedereen welkom. Na een introductie van Kees Spaan voorzitter van stichting AIC opende burgemeester mw. A van Vliet-Kuiper het gebouw door het gerenoveerde catheder van Gerrit Rietveld uit het Rietveldpaviljoen te onthullen en te schenken aan KAdE.

Een fragment uit de speech:

We staan op de drempel van iets nieuws en de verwachtingen over wat de toekomst brengen zal voor KAdE zijn vanzelfsprekend hooggespannen! Toch kijk ik ook nog even over mijn schouder terug, zoals u gemerkt heeft, naar waar we vandaan kwamen en wat daar de betekenis van was voor Amersfoort. Voor de toekomst heb ik drie wensen voor KAdE, en iedere wens heeft een relatie met Rietveld:

Ik wens voor KAdE dat deze plek net zo belangrijk wordt voor de stad als het Rietveldpaviljoen dat was en nog is. Dat wil zeggen dat hier dingen zullen gebeuren die boven Amersfoort uitstijgen en betekenis zullen geven aan de stad. Een venster op de wereld van kunst, design en architectuur, maar wel met het lef om een eigen, oorspronkelijke koers te volgen. Ik citeer Rietveld:

"Elke ware schepping (of ze in de vorm van een uitvinding, gebouw, schilderij, dans of muziek verschijnt) verandert het inzicht, de eisen en de behoeften van de tijd en komt in botsing met nog heersende eisen en behoeften uit vorige perioden. Een schepping moet dus de plaats veroveren in plaats van te beantwoorden aan de geldende eisen en de noodzakelijkheid."

Entreeruimte KAdE

Burgemeester A. van Vliet-Kuiper

Abdelkader Benali

Robbert Roos, hoofdcurator van KAdE, introduceerde de tentoonstelling en vertelde over de ambities van de kunsthal.

De eerste tentoonstelling 'Wonderland Through The Looking Glass' werd geopend door Abdelkader Benali. Hij schreef speciaal voor de tentoonstelling het korte verhaal 'Het Museum van de Verloren Geliefden'.

Aan alle gasten werd een exemplaar van deze gelegenheidsuitgave uitgereikt.

"Het Museum van de Verloren Geliefden is vierduizendhonderdvijfentachtig vierkante meter groot. Verschillende metingen die onafhankelijk van elkaar zijn verricht door diverse instanties bevestigen dit. Ik heb het hier zwart op wit staan en elke keer wanneer ik niet in slaap kan komen omdat het werken aan de Definitieve en Afsluitende Catalogus van het Museum van de Verloren Geliefden me boven het hoofd groeit, is een blik op deze getallen genoeg om me gerust te stellen. Ik zal kunnen slapen. Het boek komt af." ( )

'Heb je het museum vaak bezocht met hem?' 'Ik denk twee keer. Ik kan me althans twee bezoeken herinneren. Misschien drie.' 'Dus je hebt drie ijsjes gehad?' 'Drie, ja. Ongelofelijk hoe je je juist dat soort dingen herinnert. Weet je dat ik op het museum kwam toen ik op weg was naar het onze afspraak in dit cafe en ineens zin had in een Raket-ijsje? Ik begreep niet waar die zin vandaan kwam, totdat ik ineens om me heen mensen zag die een Raket-ijsje aan het eten waren. Ik heb er geprobeerd eentje te kopen in een snackbar, maar ze waren uitverkocht.' 'Inderdaad,' zei ik. 'Een ijsje is genoeg om een hele wereld van herinneringen aan op te hangen.'

De eerste grote tentoonstelling in KAdE heet 'Wonderland. Through the Looking Glass' en toont 22 internationale kunstenaars die allen op eigen wijze inspelen op het associatieve voorstellingsvermogen van de kijker. Ze maken gebruik van het idioom van sprookjes, sagen en mythen. Hun werk is verhalend, fantasierijk en anekdotisch en soms wrang en grotesk. 'Wonderland': nieuwe droomwerelden voor Alice als ze weer door de spiegel stapt...

Kathrine Aertebjerg (DK), Chiho Aoshima (JP), Rina Banerjee (IN), Hernan Bas (US), Jake & Dinos Chapman (UK), Martha Colburn (US), Liz Craft (US), Henry Darger ¹ (US), Nathalie Djurberg (Z), Marcel Dzama (CA), Angelo Filomeno (USA), Chris Jones (UK), Maartje Korstanje (NL), Tim Lewis (UK), Paul Morrison (UK), Patricia Piccinini (AUS), Barbara Polderman (NL), Jon Pylypchuk (CA), Jen Ray (US), Karen Sargsyan (AM), Hinke Schreuders (NL), Mathew Weir (UK)

Wonderland 'Through the Looking Glass'
Curator Robbert Roos
2 mei t/m 30 augustus 2009

De nieuwe exploitant voor het lunchrestaurant en ontvangsten in KAdE is Horeca Solutions BV uit Amersfoort. De conceptuele invulling ligt bij Wytze Kuijper van het bureau ZOOOW! uit Amersfoort, bedenker van mondiale concepten en inspirator van het nieuwe KAdE concept |ont-moeten | proeven | zijn |

Openingstijden:
di-vr 10.30 - 17.30 uur
za -zo 11:30 - 17:30 uur
www.kadecafe.nl

De in Amersfoort wonende kunstenares Juane Xue liet een vlieger op ter gelegenheid van de opening van KAdE. Foto: Morris Rolland

Kunsthal KAdE

Bezoekadres:
Smallepad 3
3811 MG Amersfoort

033-4225030
www.kunsthalkade.nl

Toegang: ¤ 7,-
CJP korting ¤ 3,50
Museumkaart niet geldig
Tot 18 jaar gratis
Hoofdsponsoren KAdE

Alle activiteiten van KAdE worden financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort en twee hoofdsponsoren:


* De Amersfoortse Verzekeringen


* Yokogawa Europe B.V.

De hoofdsponsor van het Architectuur- centrum is de Alliantie Ontwikkeling