Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brandweer

Nationaal monument voor omgekomen brandweermensen

4 mei 2009

Brandweer Nederland krijgt een nationaal monument waarmee brandweermensen worden herdacht die tijdens hun werk zijn omgekomen. Het nationale brandweermonument wordt mogelijk gemaakt door een startsubsidie van 300.000 euro van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties); de gezamenlijke brandweerkorpsen hebben 250.000 euro toegezegd.

De Stichting Nationaal Brandweermonument heeft de opdracht gekregen om het nationaal brandweermonument te realiseren. Het brandweermonument is bedoeld om de mensen te eren die tijdens hun werk voor de samenleving zijn omgekomen. Tegelijkertijd is het ook een signaal van waardering en respect voor alle brandweermensen in Nederland.

De samenstelling van het stichtingsbestuur vormt een afspiegeling van de bestuurders in het brandweerveld. De heer Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede, is de voorzitter.

Hoe het ontwerp eruit zal zien en wanneer het wordt onthuld is nog niet bekend. Ook de plek waar het monument gaat komen is nog niet vastgesteld. Voorzitter Peter den Oudsten: "Wellicht zijn er gemeenten die grond ter beschikking willen stellen om het monument binnen hun grenzen te hebben. Wij kijken vooral naar een centrale plek in Nederland". Wel is duidelijk dat er bij de totstandkoming van het monument nauwe samenwerking zal worden gezocht met nabestaanden en de brandweermensen in het veld. Het brandweermonument wordt van en voor alle brandweermensen. Het nationaal monument is nadrukkelijk bedoeld als aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen collega's.