KNHS

Opvallend was in zowel de eerste als in de tweede ronde van de wedstrijd op zondag dat op bijna alle hindernissen fouten werd gemaakt. Dat typeert de parcoursen van Louis Koninckx ten volle. Niet alleen technisch lastig in de afstanden, maar ook het gebruik van vlakke ondersteuning van de horizontale hindernisdelen spelen een belangrijke rol, waardoor eigenlijk iedere hindernis een delicate opgave wordt. Gerco Schröder (Tubbergen) viel met Eurocommerce Pennsylvania door drie springfouten terug van de eerste plek na twee wedstrijden naar de achtste plaats in de eindstand. Leopold van Asten (Duizel), die op zilver stond, moest accepteren dat zijn VDL Groep Kaïd in beide manches een foutje maakte, waardoor hij terugviel naar de vijfde plek in het eindklassement. Dat was pal achter Harrie Smolders (Hooge Mierde), die dankzij slechts één springfoutje in beide rondes met Exquis Oliver Q van de zevende plek naar de plek pal naast het podium kon opklimmen. Met Exquis Walnut de Muze eindigde Smolders op de zesde plek, maar dit resultaat diende te worden geschrapt, omdat alleen het beste resultaat van een ruiter telt. Daardoor eindigde Eric van der Vleuten (Mierlo), die na twee wedstrijden op brons stond, uiteindelijk als zesde. Het was Albert Zoer - die als grote favoriet voor de titel aan dit kampioenschap was begonnen - die uiteindelijk met Sam het brons opeiste.

Jeroen Dubbeldam was zeer blij met zijn eerste Nederlandse titel. "Ik ben er een paar maal heel dichtbij geweest, een keer tweede en een keer derde, maar heel vaak paste de datum waarop het Nederlands kampioenschap werd verreden niet in mijn voorbereidingen op wedstrijden als bijvoorbeeld Aken. Ik heb de twee paarden uit de stal van Van Grunsven nog niet zo lang tot mijn beschikking, maar het klikte tussen mij en vooral BMC Van Grunsven Whisper van af het eerste moment. De laatste weken groeide de vorm en de samenwerking. Ik zie deze titel dan ook als een bevestiging van wat de paarden de afgelopen maanden hebben laten zien", aldus Dubbeldam, die zich had voorgenomen om vanaf het eerste moment dit kampioenschap te willen beheersen. "Dat lukte me niet, maar het gevoel dat Whisper me gaf was vanaf het begin goed. Ik eindigde in de openingswedstrijd dan wel als veertiende, maar de achterstand was beperkt. Ook in de tweede wedstrijd noteerden we een springfout en toen was ik er van overtuigd dat de kansen om Nederlands kampioen te worden tot nul waren gereduceerd. Toch is het natuurlijk fantastisch dat het hele goede gevoel dat ik in de eerste twee wedstrijden had in de derde wedstrijd helemaal werd bevestigd met twee fantastische foutloze ritten Eerlijk is eerlijk, deze twee foutloze ritten op zondag maken mij een heel blij mens", aldus een uitgelaten winnaar.

Nathalie van der Mei, die als tweede eindigde, kon alleen maar heel gelukkig zijn. Met Heechhiems Springtime, die nog steeds van fokker Van der Meer uit Bergum is, reed de blondgelokte amazone een sterk kampioenschap. Niet alleen won zij de openingswedstrijd, ook de derde kwalificatieronde sloot zij winnend af, dankzij twee foutloze ritten en een net iets snellere tijd in de eerste manche dan Dubbeldam. "De eerste dag gingen we direct hard en op de tweede dag plukte ik daarvan de wrange vruchten. Springtime was net iets te hectisch en misschien had ik iets rustiger moeten zijn. De twee fouten die we in die wedstrijd maakten had ik misschien kunnen voorkomen door iets meer rust te eisen van mijn paard. Ik weet dat Heechhiems Springtime tijdens een concours in de wedstrijd groeit. Dat bleek in deze derde wedstrijd. Twee maal foutloos en nergens ook maar tegen het minste probleem aangelopen. Deze twee foutloze ritten maken me zielsgelukkig", aldus de zilveren medaillewinnaar, die met Kigali ooit wereldkampioen werd bij de zevenjarige springpaarden.

Albert Zoer, die toch als favoriet van start ging in dit kampioenschap, mede dankzij zijn sterke optredens met zowel Okidoki als Sam, was tevreden met brons. "Die stomme fout op de eerste hindernis in de wedstrijd op vrijdag, dat was domme pech. Ik weet zeker als ik nog honderd keer opnieuw op exact dezelfde wijze naar deze hindernis toe zou rijden Sam niet eenmaal een fout zou maken. Maar het is gebeurd en zand er over. Ik heb vandaag super fijn gereden en het gevoel dat ik vorige week in Antwerpen had toen ik de Grote Prijs daar won was nu weer helemaal aanwezig".

Volgens parcoursbouwer Louis Koninckx groeit de formule van het Nederlands kampioenschap nog steeds. "Op de eerste dag willen we een proef die niet te zwaar is, maar waarin iedereen een goede uitgangspositie wil veroveren. De tweede wedstrijd is zwaarder en technisch lastiger en in de derde wedstrijd wordt veel gevraagd van het technisch kunnen van de ruiter en het vermogen van de paarden. Maar er komt nog iets bij in die wedstrijd en dat is dat ruiters die denken podiumkansen te hebben moeite krijgen met de mentale druk die dat met zich meebrengt. Daarom moet ik wel eens binnensmonds lachen wanneer ruiters vooraf aan me vragen of het niet iets zwaarder moet", aldus Koninckx.

Bondscoach Rob Ehrens sprak terecht over een super kampioenschap. "Ik vond het kampioenschap van de senioren super spannend. Daarnaast tekent het de nog steeds toenemende kwaliteit van de ruiters dat we zoveel combinaties aan de start hadden van de tweede manche in de derde kwalificatiewedstrijd. Er staan maar liefst 29 combinaties in de uitslag", aldus Ehrens, die op de afsluitende persconferentie ook bekend maakte dat hij voor de eerste wedstrijd van de voormalige Super League over twee weken in het Franse La Baule een beroep doet op Albert Zoer, Harrie Smolders, Angelique Hoorn, Marc Houtzager en de kersverse Nederlands kampioen Jeroen Dubbeldam. Voor Rome, twee weken na La Baule, gaat Ehrens in ieder geval een beroep doen op Nathalie van der Mei. "Ik heb haar die plek in het team al toegezegd voordat dit Nederlands kampioenschap van start ging en haar tweede plek onderstreept alleen maar de vorm waarin zij en haar paarden verkeren", aldus Ehrens.

De voorzitter van het CH Mierlo, Erwin van Lieshout, was een tevreden mens. "Ik ben een gelukkige voorzitter van een organisatie die door alle direct betrokkenen werd overladen met complimenten voor het organiseren van maar liefst drie Nederlands kampioenschappen springen. Wij willen graag gastheer blijven voor deze drie leeftijdscategorieën", aldus Van Lieshout.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chmierlo.nl

Eindstand NK springen senioren:


1) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Whisper - 3e ond: 0 / totaal 5.88

2) Nathalie van der Mei (Makkinga) - Heechhiems Springtime (v. Indorado) - 3e ond: 0 - totaal 8.00

3) Albert Zoer (Echten) - Sam (v. Calvados) - 3e ond: 4 - totaal 8.40
4) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Exquis Oliver Q - 3e ond: 4 - totaal 8.54

5) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Kaïd - 3e ond: 4 - totaal 9.61

Foto's Nederlands Kampioenschap door: Remco Veurink / www.melissen.net