Ingezonden persbericht


Problemen voor Chris van der Drift op Spa-Francorchamps

SPA-FRANCORCHAMPS, 3 mei 2009 - Het World Series by Renault raceweekend is voor Chris van der Drift niet naar wens verlopen. De 23-jarige rijder uit Rotterdam, die in zijn debuutweekend in Barcelona een podiumplaats scoorde, kende in de trainingen en kwalificatie veel problemen. De racesnelheid bleek gelukkig uitstekend, waardoor de regerend International Formula Master-kampioen in race één knap vanaf de vijftiende naar de negende plaats reed. De tweede wedstrijd was de Nederlandse Nieuw-Zeelander na een touche helaas genoodzaakt de strijd met de Epsilon Euskadi geprepareerde bolide op te geven.

De collectieve testsessie werd overschaduwd door problemen aan de voorkant van de auto. De voorbanden sleten sneller dan normaal en het euvel kon niet snel worden opgelost. Voordat de kwalificatie begon was de auto opnieuw opgebouwd en pas toen kwam Chris in zijn ritme. "Met de kwalificatie ging het al beter. Maar omdat we niet genoeg konden testen, keken we daardoor tegen een achterstand aan", zei Van der Drift die zich uiteindelijk als vijftiende kwalificeerde.

De eerste wedstrijd volgde al snel op de zaterdagmiddag. Na een briljante start en nog een fraaie inhaalactie op Eau Rouge stormde Van der Drift al richting de toptien. Vervolgens kon hij in de vijftig minuten durende wedstrijd nog enkele posities goedmaken waardoor hij als negende de finish passeerde. "Net als in Barcelona zit het ook hier met de racesnelheid gelukkig wel goed. We waren erg constant en ik zat maar vier tienden van de beste tijd vandaan", liet Chris weten. Probleemloos was de race niet; tijdens de eerste helft van de wedstrijd werkte de 'power to pass' knop niet. Dit is manier om tijdelijk extra snelheid te genereren.

Vol goede moed begon Chris op zondagmiddag aan zijn tweede race. Na een goede start vanaf de elfde positie en opnieuw een gewaagde inhaalactie op Eau Rouge, kwam hij als negende de eerste ronde door. Hierdoor sloot hij pal achter zijn teamgenoot aan die een slechte openingsronde kende. De vreugde op een goed vooruitzicht was echter van korte duur toen beide Epsilon Euskadi-rijders met elkaar in aanraking kwamen. "Allereerst wil ik mijn excuses aanbieden aan het team, want dit had niet moeten gebeuren", vertelde Chris na de race. "Mijn teamgenoot Adrian was duidelijk veel langzamer en toen ik een kans zag om hem aan de binnenkant in te halen pakte ik die. Alleen gooide hij de deur dicht en waren we allebei klaar. Dit is erg zonde en ik hoop in Monaco revanche te kunnen nemen."

In het weekend van 24 mei komt Chris van der Drift opnieuw in actie in de World Series by Renault. Dan rijdt hij in het voorprogramma van de Formule 1 op het stratencircuit van Monaco.

Chris bedankt zijn sponsors: Racing Pool, National Meats Ltd, BMW Ekris, Arai Helmet en Oakley.

Uitslag race 1 World Series by Renault, Spa-Francorchamps (Belgie), zaterdag 2 mei:
1 Marcos Martinez (ESP), Pons Racing, 22 ronden in 46:36.943
2 Bertrand Baguette (BEL), International Draco Racing, +3.816
3 Miguel Molina (ESP), Ultimate Motorsport, +11.053 9 Chris van der Drift (NED/NZL), Epsilon Euskadi, +20.051

Uitslag race 2 World Series by Renault, Spa-Francorchamps (Belgie), zondag 3 mei:
1 James Walker (GBR), P1 Motorsport, 21 ronden in 47:45.056
2 Bertrand Baguette (BEL), International Draco Racing, +6.421
3 Miguel Molina (ESP), Ultimate Motorsport, +11.983 DNF Chris van der Drift (NED/NZL), Epsilon Euskadi

--