Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uitnodiging 17e sessie VN Commissie voor Duurzame Ontwikkeling

27 januari 2009 - kamerstuk

rectie Internationale Zaken
Di

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

2009/137 IZ. 27 januari 2009

onderwerp bijlagen

Uitnodiging 17e sessie VN Commissie voor Duurzame Ontwikkeling Geachte Voorzitter,

Van 4 tot en met 15 mei 2009 zal in New York de 17e sessie van de VN Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (CSD17) plaatsvinden. Tijdens de 16e CSD-sessie die plaatsvond in mei 2008, ben ik unaniem gekozen tot voorzitter van CSD17. Graag wil ik u uitnodigen vier Kamerleden van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor te dragen voor deelname aan de 17e CSD-sessie, als lid van de Nederlandse delegatie.

De CSD is hét internationale orgaan voor duurzame ontwikkeling. Het beheer en gebruik van natuurlijke hulpbronnen komen er nadrukkelijk aan de orde. Dat levert waardevolle bouwstenen voor de Nederlandse beleidsontwikkeling. Nederland heeft een goed profiel opgebouwd in CSD-kader door actieve betrokkenheid en onderhandelingsgezindheid in voorgaande sessies. Er is internationaal waardering voor de vele Nederlandse bijdragen aan de ontwikkeling van de CSD-agenda op thema's als landgebruik, landbouw en biodiversiteit. Nederland heeft ook een goede positie op internationaal vlak in discussies rondom duurzame landbouw, rurale ontwikkeling en land.

De CSD-vergadering vindt ieder jaar plaats op basis van een tweejaarlijkse cyclus van

onderwerpen. Voor de cyclus CSD 16/17 (2008/2009) staan de volgende onderwerpen op de agenda: Landbouw (waaronder de voedselcrisis), rurale ontwikkeling, land, water- gebruik, droogte/verwoestijning en Afrika. Deze thema's worden gesteld in het licht van duurzame ontwikkeling in het kader van een geïntegreerde benadering door:
- samenhang met sociale, economische en ecologische componenten;
- betrokkenheid van alle belanghebbenden als actoren;
- inbedding van de door CSD11 gedefinieerde cross cutting issues, zoals duurzame

productie, consumptie en gender.

Voor de Kamerleden die zullen deelnemen aan de CSD-bijeenkomst als lid van de Nederlandse delegatie, is met name de tweede week van belang, waarin een High Level Segment zal plaatsvinden.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 27 januari 2009 IZ. 2009/137 2

Tijdens het High Level Segment kunnen drie typen bijeenkomsten worden onderscheiden: i) ministeriële interactieve discussie, ii) ministeriële ronde tafels, iii) ministeriële inter- actieve discussie, inclusief een dialoogsessie met de hoofden van VN-organisaties, internationale en regionale organisaties en met de Major Groups (zes clusters van maatschappelijke organisaties).

Voor de goede orde vermeld ik dat de kosten van deelname van de Kamerleden, zoals gebruikelijk in dergelijke gevallen, zullen worden gedragen door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --