Gemeente Loenen aan de Vecht


DODENHERDENKINGEN LOENEN EN VREELAND

De dodenherdenking in Loenen aan de Vecht vindt dit jaar plaats op 4 mei vanaf 19.30u in Park Leeuwendijk. In Vreeland worden de doden diezelfde dag herdacht vanaf 19.00u eerst in de Grote Kerk gevolgd door een stille tocht naar het Monument in het Boerenlaantje. De dodenherdenking in Loenen aan de Vecht wordt door de gemeente, in samenwerking met het Loenens Fanfarekorps Oud Over georganiseerd. Niet alleen de slachtoffers uit WO II worden herdacht, maar alle Nederlandse burgers en militairen die, waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
In tegenstelling tot voorgaande jaren zal er voorafgaande aan de plechtigheid bij het monument in het Park Leeuwendijk geen bijeenkomst meer zijn in de kerk of het gemeentehuis. Iedereen kan vanaf 19.30u verzamelen in het genoemde park. Het park is bereikbaar via de Dorpsstraat/Sondaarpad en via het parkeerterrein aan de Molendijk tegenover 't Web. Om 19.45u zal burgemeester Boekhoven een toespraak houden, gevolgd door het blazen van de Last Post Na de stilte van twee minuten en het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus brengt Fanfare Oud Over aansluitend koraalmuziek ten gehore. Ook is er dan gelegenheid tot het leggen van bloemen bij het monument.

In Vreeland wordt een herdenkingsbijeenkomst en een stille tocht georganiseerd. Vanaf 19.00u is iedereen welkom in de Grote Kerk. Het thema van de bijeenkomst, die om 19.15u begint, luidt: `Vrijheid, grondrechten en veiligheid'. Het woord zal daarbij worden gevoerd door onder andere wethouder Joseph Toonen. Rond 19.45u gaan de aanwezigen vanuit de kerk naar het Monument in het Boerenlaantje. Daar is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Om 20.00u wordt twee minuten stilte in acht genomen, waarna ter afsluiting het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus worden gezongen.