Gemeente Valkenswaard

Dodenherdenking

Programma Dodenherdenking

Op 4 mei vindt traditiegetrouw de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Ook dit jaar heeft het 4 mei comité Valkenswaard een passend programma samengesteld. Dit herdenkingsprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:

Begraafplaats Luikerweg

Om precies 18.30 uur - instappen vanaf 18.15 uur - vertrekt een bus vanaf de Markt nabij de Nicolaaskerk naar Pannenkoekenhuis Suykerbuyck aan de Luikerweg. Het programma begint om 18.45 uur met een stille tocht vanaf het terrein bij Suykerbuyck. De stoet van Suykerbuyck naar de Britse begraafplaats wordt onder meer begeleid door Fanfare EMOS en tamboers en vendeliers van het gilde.

Op de Britse begraafplaats houdt burgemeester A. Ederveen een korte herdenkingstoespraak. Gemeentedichter Frans Hoppenbrouwers heeft een sonnet geschreven en zal dit zelf voordragen. Daarna vinden kransleggingen plaats en aansluitend zal op elk van de 222 graven een bloemtak gelegd door leden van Scouting St. Maarten. Tijdens de bijeenkomst speelt fanfare EMOS koraalmuziek en de Last Post. Ook worden de Britse en Nederlandse vlag gehesen en worden de volksliederen gespeeld. De bijeenkomst wordt afgesloten met een rondgang langs de graven.

Oorlogsmonument Verzetsstrijdersplein

De herdenkingsbijeenkomst op het Verzetsstrijdersplein begint om 19.45 uur met een tocht vanaf de Nicolaaskerk via de Markt naar het Verzetsstrijdersplein. De stoet wordt begeleid door de gilden.

Harmonie UNA brengt koraalmuziek ten gehore. Tijdens deze bijeenkomst legt burgemeester A. Ederveen ook een krans bij dit monument. Om precies 20.00 uur worden 2 minuten herdenkingsstilte gehouden. Vervolgens draagt gemeentedichter Frans Hoppenbrouwers een van zijn sonnetten voor. Na uitvoering van het Wilhelmus zijn de aanwezigen in de gelegenheid om zelf een krans of bloemen te leggen.

Gemeentehuis

Belangstellenden vertrekken vervolgens via de Bakkerstraat in een stille tocht naar het gemeentehuis, waar de herdenking vanaf 20.15 uur wordt afgesloten met een korte bijeenkomst.