Gemeente Kaag en Braassem

Dodenherdenking Kaag en Braassem 2009
foto dodenherdenking.jpg

Op 4 en 5 mei gaat het om de vrijheid die we met elkaar in Nederland delen. Ook in de gemeente Kaag en Braassem staat men er jaarlijks bij stil hoe belangrijk en kwetsbaar vrijheid is. Op maandag 4 mei 2009 herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

'Vrijheid en Identiteit' is het thema van het herdenkingsjaar 2009. Vrijheid is immers niet vanzelfsprekend, maar mensenwerk! De verschijnselen discriminatie, fascisme, racisme en antisemitisme die in deze oorlogsjaren voorkwamen vormen in 2009 nog steeds een serieuze bedreiging voor de vrede en veiligheid.

Willen wij onze doden uit de Tweede Wereldoorlog waardig herdenken en het genot van de vrijheid ten volle beleven, dan zullen wij ook moeten stilstaan bij al die mensen voor wie herdenkingen en vrijheidsfeesten toekomstdromen zijn.
Het Comité Dodenherdenking tracht dit thema 'levend' te houden door met name de jeugd van alle basisscholen in Kaag en Braassem bij dit onderwerp te betrekken.

Programma Roelofarendsveen
Ook dit jaar nodigen wij alle inwoners van Kaag en Braassem uit om op maandag 4 mei 2009 aanwezig te zijn bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Â

Het programma begint om 18.45 uur met een respectvolle herdenkingsdienst in de Mariakerk in Roelofarendsveen waarin op een waardige wijze aandacht wordt geschonken aan het thema van dit jaar: 'Vrijheid en Identiteit'. Na de herdenkingsdienst vertrekken wij naar het monument voor de Gevallenen.

Â

Omstreeks 19.45 uur begint de inmiddels traditionele herdenking bij het monument op de Noordhoek in Roelofarendsveen. De muziekvereniging 'Door Gunst Verkregen' brengt bij het monument toepasselijke muziek ten gehore brengen. Na de traditionele stilte om 20.00 uur legt wethouder Uit den Boogaard samen met oorlogsveteraan de heer Van Zeeland een krans bij het monument.

Op alle scholen wordt aandacht geschonken aan het thema. De kinderen van de basisschool De Roelevaer uit Roelofarendsveen zijn dit jaar, namens de jeugd van Kaag en Braassem, uitgenodigd om hun medewerking bij de herdenkingsdienst en bloemlegging te verlenen. Hierna worden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld bloemen bij het monument te leggen. U kunt uw bloemen vanaf 18.00 uur alvast neerzetten in het gemeentehuis en die na de kerkdienst weer ophalen. Na de kranslegging op de Noordhoek wordt door de gemeente Kaag en Braassem een kopje koffie aangeboden in het Gemeentehuis in Roelofarendsveen.

Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld.
Comité Dodenherdenking Kaag en Braassem

Programma Leimuiden en Woubrugge
Ook in de kernen Leimuiden en Woubrugge wordt op 4 mei stil gestaan bij het belang van vrijheid. U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de optochten en herdenkingen van de slachtoffers van oorlogsgeweld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Â

De kerdiensten worden gehouden van 19.15 tot 19.45 uur, waarna men lopend naar de plek van de kransleggingen gaat. In Woubrugge worden de bloemen gelegd bij het nieuwe monument bij de NH kerk aan de Comriekade. Voor dit monument is gebruik gemaakt van overblijfselen van de Mosquito; het vliegtuig dat eind 2008 geborgen is.

Wij zien u graag terug bij de start van de stille tochten in Leimuiden of Woubrugge, zodat wij met elkaar ons respect kunnen tonen voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld.