Gemeente Zoetermeer

Activiteiten rondom 4 mei Herdenking

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Ook dit jaar herdenken wij in Zoetermeer deze slachtoffers. De gemeente nodigt u uit voor het bijwonen van de 4 mei herdenking op maandag 4 mei.

Â

Het Nationaal Comité heeft gekozen voor âVrijheid en identiteitâ als jaarthema voor 2009. In de Tweede Wereldoorlog is gebleken hoe gedachten over identiteit de vrijheid kunnen aantasten. Ook vandaag de dag worden nog oorlogen uitgevochten waarbij de identiteit een grote rol speelt. De gemeente volgt het jaarthema van het Nationaal Comité. Meer informatie over het thema kunt u vinden op: www.4en5mei.nl/4en5mei/jaarthema.

Â

Vlinderproject

De gemeente vindt het belangrijk dat ook veel jongeren meedoen met de 4 mei herdenking in Zoetermeer. Leerlingen van diverse basisscholen zijn gestart met het âVlinderprojectâ. Dit project bestaat uit het inkleuren van grote vlinders en het maken van gedichten die betrekking heeft op het jaarthema. De vlinders en gedichten worden door een groot gedeelte van Zoetermeer verspreid. Jongeren dragen de gedichten voor tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk.

Â

Loop mee in de stille tocht

Ook dit jaar organiseert de gemeente een stille tocht. De stille tocht is bestemd als eerbetoon aan alle slachtoffers van oorlogen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Inwoners, groot en klein, kunnen meelopen in de tocht die start om 19.00 uur bij het Stadsmuseum ât Oude Huis aan de Dorpsstraat en voert naar het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Voorop lopen de trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap gevolgd door de leden van de scoutinggroep John McCormick. U bent als inwoner van harte welkom om mee te lopen in de stille tocht en in de stoet achteraan aan te sluiten.

Â

Ieder jaar is er meer belangstelling van de inwoners voor de 4 mei herdenking, daarom wordt er ook dit jaar aan de Julianalaan een staantribune geplaatst. Tijdens de herdenking staan bij het oorlogsmonument acht leerlingen van vijf basisscholen uit Zoetermeer naast een fakkel achter de erewacht van het Contact Oud Mariniers.

Â

Eerbetoon

Als eerbetoon en afhankelijk van het weer vliegen tussen 20.15 en 20.30 uur drie vliegtuigen van de Stichting Rotterdan Aviaton (SRA) in formatie over het Wilhelminapark en vervolgens over de Oude Kerk en zal een van de vliegtuigen de âlost manâ uitbeelden.

Â

Vlaggenprotocol Nationale Herdenking

In de vooravond van 4 mei wordt in Nederland uitgebreid halfstok gevlagd, als bewijs van eerbied en respect voor de doden. De Nationale Herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is halfstok vlaggen beperkt van 18.00 uur tot zonsondergang. Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.10 uur) hangt bij alle openbare gebouwen de Nederlands vlag, zonder wimpel, halfstok.

Â

Afwisselend programma

Na afloop van de kranslegging is vanaf 20.30 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk in de Dorpsstraat. Het is geen kerkelijke bijeenkomst. Rond het thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 2009 âVrijheid en Identiteitâ is een afwisselend programma georganiseerd waarbij opnieuw veel jongeren uit Zoetermeer betrokken zijn. Het programma bestaat uit het voordragen van zelf geschreven gedichten door leerlingen van verschillende basisscholen. De broers Job en Bas Bovenlander en Sanne Bosman zingen onder begeleiding van pianist Armand Dussault. Deze jonge Zoetermeerders zijn vooral bekend uit de musical-, theater- en televisiewereld. Stichting Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Midden is aanwezig en zorgt voor een voordracht. Om ongeveer 21.10 uur is de herdenkingsbijeenkomst afgelopen.

Â

U bent van harte uitgenodigd om de herdenkingsbijeenkomst bij te wonen.