Gemeente Ede

nummer 72 / Ede, 27 april 2009

Herdenkingsconcert door COV Bennekom
Dodenherdenking 2009

Op maandag 4 mei vindt de nationale dodenherdenking plaats. In Ede begint de herdenking
's avonds met een herdenkingsconcert van de Christelijke Oratorium Vereniging Bennekom, COV, in de Oude Kerk. Het concert begint om 18.45 uur en duurt tot 19.30 uur. Aansluitend begint de stille tocht naar het Mausoleum. Ook in de overige kernen vinden plechtigheden en kransleggingen plaats.

Ieder jaar is er voorafgaand aan de stille tocht en de plechtigheid bij het Mausoleum een herdenkingsconcert in de Oude Kerk. Dit jaar verzorgt de COV Bennekom het concert. Zij brengen Great is the Lord (Psalm 48, Opus 67) van Edward Elgar en het Requiem (Opus 9) van Maurice Duruflé ten gehore.
De bijeenkomst begint met een toespraak van burgemeester Cees van der Knaap. Het concert is bedoeld voor alle inwoners van de gemeente Ede, jong en oud, kerkelijk en niet kerkelijk. De kerk is open vanaf 18.30 uur. De bijeenkomst begint om 18.45 uur en duurt tot 19.30 uur.

Mausoleum
Om 19.30 uur begint de stille tocht naar het Mausoleum aan de Vossenakker. Na de twee minuten stilte houdt burgemeester Van der Knaap een toespraak. Daarna volgen de kransleggingen. De burgemeester legt eerst een bloemstuk bij het kleine gedenkteken. Dit gedenkteken is opgericht ter nagedachtenis aan de militairen, afkomstig uit Ede, die hier en overzee zijn gevallen. Daarna legt hij een krans bij het Mausoleum. Deze krans legt hij samen met mevrouw Donk- du Bois. Zij is de zus van Abraham du Bois die in het Mausoleum begraven ligt. Ook het Voormalig Verzet en leerlingen van De Vlinderboom leggen hier kransen en bloemen, evenals andere betrokkenen. Na afloop van de plechtigheid vindt het defilé plaats bij het Mausoleum. Dan kunnen alle aanwezigen bloemen leggen bij de graven.

De dodenherdenking in Ede wordt georganiseerd door de gemeente Ede in samenwerking met een groot aantal vrijwilligers. De gezamenlijke Edese Harmonieën, de NATRES en vooral de Edese Scouting leveren een grote bijdrage aan de herdenking.
Na afloop van de plechtigheid bij het Mausoleum is iedereen van harte welkom in de hal van het gemeentehuis aan de Bergstraat 4 voor een kopje koffie.
Voor mensen die slecht ter been zijn rijdt er een busje van de Oude Kerk naar het Mausoleum. Na afloop rijdt het busje terug naar het Raadhuisplein.

Programma overige plechtigheden in de gemeente

`s middags
Begraafplaats Asakkerweg
In de middag om ca. 13.15 uur zal het college van burgemeester en wethouders op de begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede een krans leggen bij de oorlogsgraven. Ook twee leden van het Voormalig Verzet leggen bloemen bij de graven.

Harskamp
De herdenkingsbijeenkomst in Harskamp begint om 14.15 uur bij het bevrijdingsmonument Veluwe aan de Otterloseweg. Na een korte toespraak van burgemeester Van der Knaap lezen kinderen van De Zaaier en De Roedel gedichten voor. Daarna volgen de kransleggingen. Na afloop van de plechtigheid is er in het PMT gebouw aan de Otterloseweg 12a gelegenheid om elkaar te ontmoeten en iets te drinken.

`s avonds
Lunteren
In Lunteren begint om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Maranathakerk aan de Hertenlaan. Om 19.40 uur vertrekt de stille tocht naar het monument aan de Kerkhoflaan. Wethouder W. Dekker zal hierbij aanwezig zijn.

Wekerom
In Wekerom is om 18.45 uur de aanvang van de herdenking bij de herdenkingssteen op het Dorpsplein. Een koor brengt liederen ten gehore. Aansluitend vinden de kransleggingen plaats. Wethouder P. van 't Hoog houdt een toespraak en legt een krans. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het dorpshuis De Kastanjehof.

Otterlo
In Otterlo begint de herdenking om 19.30 uur. De stille tocht vertrekt vanaf het dorpshuis De Aanloop naar het monument bij het kerkhof aan de Dorpsstraat. De zangvereniging het Christelijk streekkoor Otterlo verzorgt de koraalmuziek en de liederen. Wethouder E. van Milligen houdt een toespraak en legt een krans. Na afloop kan men napraten in het dorpshuis De Aanloop.

Bennekom
In Bennekom wordt de kranslegging bij het herdenkingsmonument in het Bart van Elstplantsoen voorafgegaan door een stille tocht. Deze tocht start om 19.45 uur op het plein bij de Oude Kerk in aanwezigheid van wethouder R. Kremers. De herdenking wordt georganiseerd door de stichting Bart van Elst. Na afloop is iedereen welkom voor een kopje koffie in de aula van de R.K. Kerk.

De Valk
De kranslegging bij het herdenkingsmonument De Valk aan de Hoge Valkseweg vindt plaats om 19.45 uur. Wethouder P. van `t Hoog legt namens het college een krans.

Ederveen
In Ederveen vertrekt de stille tocht om 19.30 uur vanaf het dorpshuis De Zicht naar het monument bij de Bruinhorst. Nadat kinderen van de Julianaschool en de Calvijnschool gedichten hebben voorgelezen, volgen de kransleggingen. Wethouder S. van de Pol legt namens het college een krans.


---